Kalendari Mjedisor

Industritë dhe dëmet që ato shkaktojnë në shëndet

Çdo ditë, në rajonin Evropian të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) – një territor i përbërë nga 53 vende, me përfshirjen dukshëm të Rusisë, vdesin rreth 7,400 njerëz, si rezultat i strategjive që ndjekin industritë e prodhimit të duhanit, përpunimit ushqimor, karburanteve dhe alkolit. Përgjegjësit kryesorë, në mënyrë të drejtpërdrejtë ose jo, të kësaj vdekshmërie […]

Mirëqënia e kafshëve dhe ndikimi në mjedis

Është joshëse të supozosh që çfarë është e mirë për planetin, është gjithashtu e mirë për kafshën, por fatkeqësisht, ky nuk është rasti. Këto të dyja janë gjithmonë në konflikt me njëra tjetrën. Çfarë është ideale për mirëqënien e kafshëve është shpesh më dëmtuese për mjedisin, dhe anasjelltas. Kjo është e vërtetë për lloje të […]

Rendësia e të dhënave në parandalimin e fatkeqësive natyrore

Mbetet i paqartë numri i personave që kanë humbur jetën në disa nga eventet më vdekjeprurëse klimatike të lidhura me motin. “Mungesa e burimeve dhe të dhënave të besueshme është një problem”- thotë Nidia Velaskuez (Nydia Velázquez) bashkë me ish-senatoren Kamala Harris. “Numri i vdekjeve është një problem”-thotë Velázquez, që vlerësohet si me ndikim më […]

Rritet sasia e energjise së prodhuar nga HEC-et private në Shqipëri

Tremujori i parë i këtij viti shënoi tejkalim të energjisë së prodhuar nga hidrocentralet private, koncesionare dhe prodhuesit fotovoltaikë në raport me atë të prodhuar në HEC-et publike, referon Agjencia Telegrafike Shqiptare. Shqipëria tashmë ka arritur të gjithë prodhimin e energjisë nga burimet e rinovueshme të energjisë, me pjesën dërrmuese nga hidrocentralet. Sipas INSTAT hidrocentralet […]

Patologjitë e lëkurës nën efektet e ndryshimeve klimatike

Dermatiti atopik (i njohur edhe si ekzema), një ndër problemet më të përhapura të lëkurës në botë, përkeqësohet nga faktorët klimatikë dhe ndotja e ajrit. Kanceri i lëkurës përfaqëson kancerin më të zakonshëm në botë dhe shkalla e incidencës u rrit ndjeshëm në pjesën e fundit të shekullit të 20-të, me vlerat më të lartë […]

Shkencëtarët e klimës, pjesë e Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC), shprehen se ngrohja globale do ta tejkalojë objektivin e 1.5°C

Rezultatet e sondazhit të zhvilluar ekskluzivisht nga “The Guardian”, tregojnë se me qindra shkencëtarë të Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) janë të mendimit se planeti po shkon drejt një ngrohjeje me së paku 2.5°C, duke parashikuar pasoja katastrofike për njerëzimin. Sipas një sondazhi të kryer me pjesëmarrjen e qindra shkencëtarëve kryesorë të klimës në […]

Eksploroni botën e breshkave në Ditën Botërore të Breshkave të Detit

Dita Botërore e Breshkave shënohet globalisht më 23 maj, për të përkujtuar ditën Friend of the Sea® dhe World Sustainability Foundation po ju jep informacion mbi një nga krijesat më intriguese në botë, por të rrezikuara – Breshka e Detit Loggerhead, një specie e njohur gjithashtu si Caretta caretta. Breshkat kanë ekzistuar për më shumë […]

Dita Botërore e Bletës, çfarë i bën të veçanta

Dita Botërore e Bletës. Bletët, janë shumë të rëndësishme për shëndetin e planetit tonë. Për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e këtyre insekteve pjalmuese, kërcënimet me të cilat përballen dhe kontributin e tyre në zhvillimin e qëndrueshëm të planetit, Organizata e Kombeve të Bashkuara ka caktuar 20 majin si Ditën Botërore të Bletës. Pse 20 […]