Kalendari Mjedisor


14 KORRIK- DITA E NDËRGJEGJËSIMIT NDAJ PESHKAQENËVE

Peshkaqenët, grabitqarët më të mëdhenj të detit prej miliona vitesh, rrezikojnë të zhduken nga Mesdheu si pasojë e peshkimit të tepruar dhe për faktin se ndotja plastike po rritet gjithnjë e më shumë.

Statusi i prekshëm i këtyre peshqve të paqëndrueshëm, me shumë specie të klasifikuar si të kërcënuar dhe disa madje edhe si të rrezikuar nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN), ka pasoja serioze që shkojnë përtej vetë peshkaqenëve.

Më shumë se gjysma e peshkaqenëve në Mesdhe, janë nën kërcënim dhe thuajse një e treta e tyre janë në prag të zhdukjes. Në një raport të publikuar në ditën e ndërgjegjësimit për peshkaqenët, veçohet Libia dhe Tunizia si fajtorët kryesorë, në rrjetat e peshkatarëve të të cilëve përfundojnë 4200 tonë peshkaqenë në vit, tre herë më shumë nëse do të krahasohej me një tjetër vend të Mesdheut, Italinë.

Ndërsa disa specie janë në shënjestër për ushqim, pjesa më e madhe e peshkaqenëve të kapur në Mesdhe, përfundojnë gabimisht në rrjeta. Më shumë se 60 specie peshkaqenësh përfundojnë në rrjetat e peshkimit në Mesdhe. Për më tepër, ndotja plastike në rritje, po rrezikon popullatat e peshkaqenëve. Peshkaqenët gjenden në dete prej më shumë se 400 milionë vitesh dhe janë veçanërisht vulnerabël ndaj reduktimit të popullatës për shkak të maturimit të tyre të ngadaltë dhe periudhave të gjata të ngjizjes.

Si grabitqarët kryesorë, peshkaqenët janë shumë të rëndësishëm për ekosistemet e shëndetshme, duke parandaluar që popullatat e kafshëve të tjera të bëhen shumë të mëdha dhe shpesh të plaçkitin të moshuarit dhe të sëmurët, gjë që ndihmon në mbajtjen e popullatave të mbetura në gjendje të mirë.

Një ekosistem i ekuilibruar oqeanik do të thotë një planet i shëndetshëm dhe peshkaqenët janë thelbësorë për të ruajtur atë ekuilibër.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.