Kalendari Mjedisor


14 KORRIK – DITA BOTËRORE E SHIMPANZEVE

Sot është Dita Botërore e Shimpanzesë , një ditë e krijuar për të nderuar dhe festuar praninë e Shimpanzeve.

14 korriku u zgjodh si Dita Botërore e Shimpanzesë pasi shënon përvjetorin e Dr. Jane Goodall duke shkelur në Parkun Kombëtar të Rrjedhës Gombe për të studiuar shimpanzetë e egër në 1960.

Shimpanzetë janë një specie tepër e rrezikuar.

Për shkak të humbjes së habitatit, sëmundjeve, gjuetisë së paligjshme dhe trafikimit të kafshëve të egra, vetëm 350,000 mbeten në natyrë. Dhe kërcënimet nuk mbarojnë këtu.

Megjithëse Shtetet e Bashkuara përfundimisht i dhanë fund hulumtimit dhe testimit jo autokton në shimpanzetë në 2015 (vendi i fundit në botën e zhvilluar për ta bërë këtë), shumë shimpanze ende mbesin në robëri - të mbajtur si kafshë shtëpiake të paligjshme dhe të shfrytëzuara për argëtim.

Dita Botërore e Shimpanzeve ka për qëllim të sigurojmë një kujdes shembullor për llojet në nevojë dhe të krijohet gradualisht një botë në të cilën shimpanzetë janë të lirë nga shfrytëzimi dhe rrezikimi. 

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.