Kalendari Mjedisor


11 QERSHOR – DITA NDËRKOMBËTARE E RRËQEBULLIT

Rrëqebulli Euroaziatik është një specie mjaft e rrezikuar, e mbrojtur sipas ligjeve kombëtare dhe Direktivës së Habitatit të BE-së. 

Rrëqebulli i të rriturve peshon midis 20-35 kg, dhe mat lartësinë 70 cm në tharjen. Rrëqebulli zakonisht fillon ditën e tij në muzg, por gjatë sezonit të çiftëzimit ai mund të udhëtojë gjatë ditës. Përndryshe, ata kanë tendencë t'i kalojnë ditët e tyre duke pushuar në strehën e një shkëmbi, hyrje të shpellës ose nën një pemë të vjetër. 

Kjo Specie ushqehet kryesisht nga minj druri, dreri, dhelpra, dhe disa herë viça të pambrojtur. Rrëqebulli është kafshë territoriale që endet në zona deri në 400 kilometra katrorë, që do të thotë se rrëqebulli rregullisht kalon kufijtë dhe territoret e tyre shpesh mbivendosen disa vende. Prandaj, rrëqebulli kërkon pyje koherente për të mbijetuar. 

Një nga arsyet e gjërave të rralla është që rrëqebulli këmbëngul në pyjet e vjetra të trazuara dhe të dendura për habitatin e tij, një kusht që po bëhet gjithnjë e më e vështirë për tu përmbushur në Evropë. Për të mbrojtur në mënyrë efektive rrëqebullin, një qasje evropiane në një nivel shkencor, politik dhe publik është absolutisht thelbësore. Lidhja e popullatave të Evropës Qendrore me njëra-tjetrën është çelësi për mbijetesën afatgjatë të specieve .

Në Shqipëri jetojnë sot mbi 55 mijë kafshë të egra, por nga ky numër rezulton i inventarizuar vetëm 1 rrëqebull. Klasifikuar në rrezik për zhdukje, rrëqebulli përbën  sot vetëm 0.002 përqind të gjithë kafshëve që janë mundur të inventarizohen në territorin shqiptar. 

Të dhënat vijnë nga Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura, por mjedisorët besojnë se numri i këtij lloji autokton për rajonin e Ballkanit mund të jetë nga 10 deri në 20 individë në vendin tonë. Megjithatë gjuetia pa fre, shpyllëzimi masiv dhe mungesa e një drejtimi afatgjatë politik kundrejt çështjeve mjedisore e bëjnë klimën pesimiste për rastin e rrëqebullit.


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.