Kalendari Mjedisor


16 QERSHOR- DITA BOTËRORE E BRESHKAVE TË DETIT

Dita Botërore e Breshkave përkujtohet çdo vit më datë 16 qershor duke i kushtuar një rëndësi të veçantë ruajtjes së këtyre llojeve globalisht të rrezikuara, të cilat kanë jetuar në planetin tokë që nga koha e dinozaurëve.

Në shikim të parë, Dita Botërore e Breshkave mund të duket si një festë qesharake ose joserioze. Në fakt, ajo ngre një çështje shumë të rëndësishme dhe synon të tërheq vëmendjen e publikut për faktin se trajtimi i paarsyeshëm i specieve të rralla të kafshëve, të tilla si breshkat, mund të kushtojë në zhdukjen e një pamje të mrekullueshme dhe të bukur. Në të gjithë botën, këto zvarranikë janë të admirueshëm dhe reagimet e tyre të ndërlikuara të sjelljes nuk janë studiuar plotësisht.

Duke qenë jetëgjatë nga natyra, breshkat panë një ndryshim shumë shekujsh, duke mbajtur me mençuri ekuivalencë dhe duke shikuar me indiferentizëm njerëzimin e zhurmshëm. Sot, kur është në pyetje e ardhmja e kësaj popullate, një festë kushtuar breshkave në një shkallë globale mund të lehtësojë ndjeshëm mbrojtjen e kësaj të fundit.

Për çdo vit në sezonin e verës, breshkat e detit dalin jashtë ujit dhe lëshojnë vezët e tyre në plazhet me rërë në rajonin lindor dhe jugor të pellgut të Mesdheut (kryesisht  Greqi, Turqi, Qipro, etj.).

Në vitet e fundit, një numër i vogël i foleve të breshkave të detit janë raportuar në zona, në të cilat zakonisht nuk janë raportuar më parë fole. Të tilla fole, të ashtuquajtura “sporadike”, janë me interes të lartë shkencor, sepse ato tregojnë se kemi të bëjmë me një zmbrapsje të mundshëm të shpërndarjes së foleve të breshkave të detit drejt zonave perëndimore dhe veriore të Mesdheut. Breshkat e detit janë lloje migratore dhe ato mund të përgjigjen ndaj ndryshimeve klimatike duke gjetur dhe përdorur habitate të reja për të krijuar foletë, ushqyer dhe dimëruar.

Foleja e parë e breshkave detare në Shqipëri u konfirmua zyrtarisht gjatë zbatimit të projektit në 2018-n.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.