Lajme nga bota


Raporti/Kompanitë më të mëdha të Europës duhet të shpenzojnë dy herë më shumë në uljen e emetimit të gazrave

Kompanitë europiane shpenzuan 124 miliardë euro për të zvogëluar gjurmën e tyre të karbonit në vitin 2019 -, por një raport pretendon se është vetëm gjysma e asaj që duhet për të shpenzuar nëse BE do të arrijë objektivin e saj neto deri në vitin 2050.

CDP, një organizatë me qendër në Mbretërinë e Bashkuar e specializuar në raportimin e mjedisit, zbuloi në raportin e saj të fundit se 882 ndërmarrjet më të mëdha të Europës – të cilat kanë emisione ekuivalente me 75% të totalit të BE-së – raportuan të investojnë 12% të shpenzimeve të tyre kapitale në zvogëlimin e emetimeve të karbonit në vitin 2019 .

“Investimi i raportuar i kapitalit për uljen e karbonit është vetëm gjysma e asaj që është e nevojshme për të vënë sektorin e korporatave europiane në rrugën e duhur për zero-zero në 2050. Shpenzimet e përgjithshme të kapitalit duhet të rriten nga 12 në 25%,” theksoi CDP.

Kompanitë në sektorë me emetim të lartë, përfshirë ato të prodhimit të materialeve, në energji dhe transport, i drejtuan investimet, duke llogaritur përkatësisht 5%, 38% dhe 50%.

Shumica e parave, 65 miliardë euro, u derdhën në kërkime dhe zhvillim me 59 miliardë euro të investuara në teknologji të shërbimeve elektrike me karbon të ulët, përfshirë edhe ato të rinovueshme.

Sipas CDP, më shumë investime janë të nevojshme në sektorin e materialeve i cili përfshin ndërmarrjet në industrinë e çimentos, kimikateve, metaleve, minierave dhe çelikut.

Komisioni i BE njoftoi vitin e kaluar se unioni synon të bëhet kontinenti i parë në botë me zero emetime gazrash deri në vitin 2050 dhe zbuloi një seri masash për tranzicionin e ekonomisë për të qenë më miqësore ndaj mjedisit.

Vendet anëtare të BE-së gjithashtu duhet të ulin emetimet e tyre me 40% në krahasim me nivelet e 1990, dhe të rrisin pjesën e energjisë së rinovueshme në 32% deri në vitin 2030.

Për të arritur objektivin, Steven Tebbe, drejtori menaxhues i CDP Europe, theksoi se “2020 duhet të jetë super dekada e veprimit tonë klimatik”.

“Kjo kërkon një transformim thelbësor të modelit tonë të biznesit”.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.