Lajme nga bota


Protestuesit për çështjet klimatike fitojnë betejën e zgjerimit të aeroportit Heathrow.

Planet për zgjerimin me një pistë të tretë në aeroportin Heathrow në Londër janë hedhur poshtë pas një vendimi gjykate.

Vendimi i qeverisë për të lejuar zgjerimin ishte kundër ligjit sepse nuk merrte parasysh angazhimet e qeverisë mbi problematikat e fundit të klimës, deklaroi Gjykata e Apelit.

Aeroporti tha se do të kundërshtonte vendimin, por qeveria nga ana tjetër deklaroi se nuk do të apelonte.

Gjykatësit thanë se në të ardhmen, një pistë e tretë mund të vazhdojë të konsiderohet për t’u krijuar, për sa kohë që do të mund të përshtatet me politikat e klimës së Mbretërisë së Bashkuar.

Rasti u ngrit si problematikë nga grupe mjedisore, këshilla dhe kryetari i bashkisë së Londrës.

Pas vendimit, pati shumë zhurmë dhe festime nga ambientalistët jashtë sallës së gjykatës, sipas raportimeve të analistit mjedisor të BBC Roger Harrabin.

Sekretari i Përgjithshëm i Ministrisë së Transportit, Grant Shapps, publikoi një status në Twitter duke shkruar se qeveria nuk do të apelonte kundër vendimit.

"Qeveria është plotësisht e angazhuar për zgjerimin e aeroportit, por, ne duam të sigurohemi që zgjerimi është miqësor me mjedisin," tha ai.

Një nga grupet mjedisore që paditën rastin, e quajtur “Miqtë e Tokës” thanë se vendimi ishte "një rezultat shumë i rëndësishëm për drejtësinë klimatike".

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.