Lajme nga bota


Një kafshë “pritëse e ndërmjetme” kaloi koronavirusin nga lakuriqët tek njerëzit, shpreh studimi i OBSH

Një kafshë “pritëse e ndërmjetme” kaloi koronavirusin nga lakuriqët e egër te njerëzit, tregojnë provat.

Por ndërsa Organizata Botërore e Shëndetit thotë se studimi tregon për “origjinën natyrale” të virusit, disa shkencëtarë thonë se nuk mund të dihet kurrë se si u infektua personi i parë.

Mbetet e paqartë nëse kjo kafshë pritëse u shit në tregun tani famëkeq të kafshëve të egra Wuhan në Kinë.

Por tregtia e jetës së egër shihet si një burim i mundshëm i përhapjes.

Studiuesit thonë se tregtia siguron një burim të transmetimit të sëmundjes nga speciet te speciet, të cilat shkaktuan shpërthime të mëparshme dhe janë fajësuar për këtë pandemi.

Përhapja

Ekspertët e sëmundjes infektive pajtohen që, si shumica e sëmundjeve njerëzore në zhvillim, ky virus fillimisht u hodh i paditur në zinxhirin e specieve.

Prof Andrew Cunningham, nga Shoqëria Zoologjike e Londrës, shpjegoi: “Ne në të vërtetë kemi pritur që diçka e tillë të ndodhë prej disa kohësh.

“Këto sëmundje po shfaqen më shpesh vitet e fundit si rezultat i shkeljes njerëzore në habitatin e egër dhe rritjen e kontaktit dhe përdorimit të kafshëve të egra nga njerëzit.”

Virusi që shkakton Covid-19 është larg nga rasti i parë i një përhapje të tillë. Ajo bashkohet me një listë të errët të viruseve të emrit të familjes – përfshirë Ebola, tërbimi, Sars dhe Mers – që kanë origjinën në popullatat e egër. Disa nga provat tani të gjera në lidhje me këto viruse dhe aftësinë e tyre për të infektuar njerëzit, vijnë nga kërkimi i burimit të shpërthimit të Sars në 2003, një koronavirus shumë i lidhur ngushtë.

Burimi: BBC

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.