Lajme nga bota


Përmirësimet në cilësinë e ajrit do të sjellin temperatura më të ngrohta dhe shira më të rënda, shprehen shkencëtarët

Shkencëtarët thonë se përmirësimet dramatike në cilësinë e ajrit të lidhura me mbylljen e koronavirusit mund të sjellin temperatura më të ngrohta dhe shira më të rëndë këtë vit.

Me mbylljen e fabrikave dhe rrugëve relativisht të zbrazëta, ndotja e ajrit në qytete në të gjithë Azinë, Evropën dhe SHBA ka rënë me 60% në javët e fundit. Mungesa e mjegullës e ka bërë qiellin më të butë dhe disa njerëz në Indinë veriore kanë qenë në gjendje të shohin Himalajet për herë të parë në 30 vjet.

Kjo do të thotë gjithashtu se me më pak grimca dhe gazra ndotës për të penguar rrugën e saj, rrezet e diellit janë më shumë në gjendje të arrijnë në sipërfaqen e Tokës.

Në fillim të këtij viti, shkencëtarët konfirmuan se qielli më i pastër në dekadat e fundit ka shkaktuar një ndriçim të sipërfaqes së Tokës. Matjet satelitore tregojnë se Evropa përjetoi një efekt të errësimit të sipërfaqes deri në fund të viteve 1980, e ndjekur nga një efekt ndriçues kur u futën rregullat e ndotjes së ajrit. Kina ndoqi një model të ngjashëm, por duhej të priste deri në 2005 për të ndriçuar.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.