Lajme nga bota


Mbi 60 mijë breshka uji në det – Ja pamjet e rralla ajrore të krijesave pranë brigjeve

Studiuesit kanë arritur të kapin pamjet e bukura ajrore të mijëra breshkave të gjelbërta duke u mbledhur në buzë të Reef Barrierës së Madhe të Koraleve të Australisë gjatë sezonit të foleve. Shkencëtarët nga Departamenti i Mjedisit dhe Shkencës i Qeverisë së Queensland, (DES), kapën pamjet duke përdorur një dron të madh në një koral me vegjetacion afërsisht 620 kilometra në veri-perëndim të Cairns.

Breshkat e gjelbërta, të emërtuara sipas ngjyrës së kërcit dhe yndyrës së tyre, gjenden kryesisht në ujërat tropikale dhe subtropikale, dhe migrojnë në distanca të gjata midis tokave ushqyese dhe plazheve ku ato u shfaqën si të sapolindura, rreth 35 vjet pasi lindën.

Breshkat e detit po lulëzojnë ndërsa bllokimi i koronavirusit zbraz plazhet në Florida. Krijesat janë të rrezikuara dhe janë nën kërcënim për shkak të gjuetisë, mbivendosjes së vezëve të tyre, humbjes së vendeve për folezimin e plazhit dhe ngecjen nëpër aparatet e peshkimit.

Island Raine është kolonia më e madhe e breshkave në botë, por pavarësisht se tërhoqi një “grumbullim masiv” të krijesave, shkencëtarët vunë re që ato nuk po riprodhoheshin siç pritej për shkak të përmbytjeve të foleve dhe terrenit jo-mikpritës.

Pas zbatimit të një seri ndërhyrjesh për të ndihmuar breshkat në vështirësi, shkencëtarët atëherë kërkuan të gjurmonin popullsinë. Në hulumtimin e kryer në dhjetor dhe të botuar në revistën shkencore PLOS ONE të enjten, ata zbuluan se përdorimi i dronëve – ose Automjeteve Ajrore pa pilot (UAV-të) – ishte mënyra më e saktë për të dokumentuar krijesat e rrezikuara të detit.

Për të numëruar krijesat, studiuesit fillimisht vizatuan mbi zhguallin e tyre shirita të bardhë me bojë jo toksike, ndërsa ishin mbledhur në plazh dhe më pas pritën që ato të ktheheshin në ujë. Kur u përpoqën të numëronin breshkat nga varka, zbuluan se kjo ishte e pamundur. Për saktësinë dhe lehtësinë, shkencëtarët vendosën drone për të filmuar krijesat.

Duke përdorur drone, ekipi zbuloi deri në 64,000 breshka që notonin rreth ishullit duke pritur të vinin në breg të detit për të hedhur vezët e tyre. Studiuesit planifikojnë të përdorin rezultatet për të kuptuar dhe menaxhuar popullsinë e breshkave, dhe shpresojnë që në të ardhmen ata do të jenë në gjendje të automatizojnë numërimet nga pamjet video duke përdorur inteligjencën artificiale. 

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.