Lajme nga bota


Ngrohja globale: Ky ishte qershori më i ngrohtë në Siberi që kur u mat temperatura

Rreth 59 megatonna dioksid karboni u liruan në Siberi në qershor nga zjarret që përshinë rajonin e gjerë rus, sipas shkencëtarëve në Shërbimin e Monitorimit të Atmosferës së Kopernikut (CAMS).

Siberia është një nga zonat më të ftohta në Tokë, por aktualisht po lufton me zjarre të forta, si dhe rekord temperaturash të larta.

Emetimet e dioksidit të karbonit në zonë për muajin qershor ishin më të lartat në 18 vitet e të dhënave CAMS, duke eklipsuar një rekord prej 53 megatonnes të vendosur në qershor të 2019.

“Temperaturat më të larta dhe kushtet më të thata të sipërfaqes po ofrojnë kushte ideale që këto zjarre të ndodhin dhe të vazhdojnë për kaq gjatë në një zonë kaq të madhe,” tha shkencëtari i vjetër i CAMS, Mark Parrington.

“Ne kemi parë modele shumë të ngjashme në aktivitetin e zjarrit dhe anomalitë e lagështirës së tokës në të gjithë rajonin në aktivitetet tona të monitorimit të zjarrit gjatë viteve të fundit.”

Siberia gjithashtu përjetoi qershorin e saj më të ngrohtë.Temperaturat në rajon ishin deri në 10 gradë Celsius më të larta se mesatarja në qershor.

Siberia ka tendencë të përjetojë lëkundje të mëdha në temperaturën muaj pas muaji dhe nga viti në vit. Por temperaturat në rajon kanë qëndruar shumë mbi mesataren që nga viti 2019, gjë që është e pazakontë.

Temperaturat e qershorit në të gjithë Siberinë ishin më shumë se pesë gradë Celsius (nëntë gradë Fahrenheit) më të larta se mesatarja dhe më shumë se një shkallë Celsius (1.8 gradë Fahrenheit) më e lartë se i njëjti muaj në 2018 dhe 2019, dy qershorët e mëparshëm të ngrohtë.

CS3 vlerësoi se Siberia Lindore regjistroi një temperaturë prej 37 gradë Celsius (100.4 gradë Fahrenheit) më 20 qershor.

Vala e nxehtë e Siberisë ka kontribuar gjithashtu në rënien e niveleve të akullit të detit, veçanërisht në Oqeanin Arktik, sipas Qendrës Kombëtare të të Dhënave dhe Akullit të SH.B.A.-së.

Por jo të gjitha pjesët e rajonit janë prekur. Siberia Perëndimore regjistroi kryesisht temperatura nën mesataren muajin e kaluar.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.