Lajme nga bota


Kontinenti Afrikan po ndahet ngadalë. Shkencëtarët thonë: një oqean i ri po krijohet

Në një nga vendet më të nxehta në Tokë, përgjatë një zone të rajonit Afar të Afrikës Lindore, është e mundur të qëndrosh pikërisht në vendin ku thellë nëntokë, kontinenti po ndahet. Kjo zonë gjendet pikërisht mbi kryqëzimin e tre pllakave tektonike që shumë ngadalë po largohen nga njëra-tjetra, një proces gjeologjik kompleks për të cilin shkencëtarët thonë se në një moment të caktuar do ta ndajë Afrikën në dy pjesë dhe do të krijojë një basen të ri oqeanik pas disa miliona vitesh. Tani për tani, prova më e dukshme është një çarje 35 kilometra e gjatë në shkretëtirën e Etiopisë. Fati i kontinentit afrikan është studiuar për disa dekada, por matjet e reja satelitore po i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë tranzicionin dhe po ofrojnë mjete të vlefshme për të studiuar krijimin gradual të një oqeani të ri në një nga pikat më unike gjeologjikisht në planet. Mendohet se do të nevojiten të paktën 5 deri në 10 milion vite që oqeani i ri të formohet, por vendndodhja e rajonit Afar në kufijtë e pllakave Nubiane, Somaliane dhe Arabe e bën zonën një “laborator” unik për të studiuar proceset e hollësishme tektonike.

Korja e Tokës është e përbërë nga një duzinë pllakash tektonike të mëdha, të cilat janë pllaka shkëmbore në formë të çrregullt që vazhdimisht janë në ndërveprim me njëra-tjetrën.

Për 30 milion vitet e fundit, pllaka arabe është duke u larguar nga Afrika, një proces që krijoi Detin e Kuq dhe Gjirin e Adenit midis dy tokave të lidhura. Por pllaka Somaliane në Afrikën Lindore po largohet gjithashtu nga pllaka Nubiane, duke vazhduar largimin përgjatë luginës së Afrikës Lindore, e cila shtrihet përmes Etiopisë dhe Kenias.

Por ka ende shumë të panjohura të cilat mbeten akoma për t’u studiuar. 

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.