Lajme nga bota


Studim: Atmosfera e Tokës, më e ndjeshme ndaj CO2 nga sa mendohej

Shkencëtarët paralajmërojnë së dyfishimi i nivelit të emetimit të gazit karbonik në atmosferë mund të kishte pasoja shkatërrimtare për planetin.

Sipas një studimi të fundit për klimën të kryer nën Programin Botëror të Kërkimeve mbi Klimën me bazë në Gjenevë tregon se atmosfera është shumë më e ndjeshme ndaj dioksidit të karbonit. Në studim thuhet se bota është drejt rrugës së rritjes së ekstreme të nivelit të detit dhe të tjera ndikime të forta klimatike, në rast se nuk merren masat e duhura.

Rritja e temperaturës mesatare globale deri në vitin 2100 mund të mbahen në nivelet nën 2.5 gradë celsius mund të shuhen nëse emetimi i gazit që shkakton efektin serë do të vazhdojë me normën aktuale.

Gjetjet tregojnë se dyfishimi i emetimit të dioksidit të karbonit do të shkaktonte një rritje nga 2.6 në 4.1 gradë celsius të temperaturës mesatare globale mbi nivelet e periudhës para-industriale, transmeton VOA.

Zeke Hausfather bashkautor i studimit theksoi se studimi është rezultat i një hulumtimi të gjerë katër vjeçar për të parë se sa i ndjeshme është klima e Tokës ndaj rritjes së dioksidit të karbonit në atmosferë.

“Ajo që ne nënkuptojmë me këtë ndjeshmëri është në thelb nëse do ta dyfishonim sasinë e dioksidit të karbonit në atmosferë. Për ta kuptuar më qartë ne jemi në rrugën e dyfishimit të nivelit të dioksidit të karbonit deri në vitin 2080, krahasuar me normën aktuale të emetimit. Pasojat e ndryshimeve klimatike janë po aq të këqija sa dhe kishim menduar", thotë Hausfather.

Objektivi për ta mbajtur rritjen e temperaturës mesatare globale në 1.5 gradë celsius, sikurse është parashikuar në marrëveshjet e Parisit mbi klimën të vitit 2015, është pothuajse i pamundur, vetëm në rast se bie niveli i emetimit të dioksidit të karbonit.

Studimi i botuar të mërkurën në revistën "Review of Geophysics", “Rishikimi i Gjeofizikës” u mbështet tek simulimet kompjuterike, vëzhgimet satelitore, regjistrime historike të temperaturës dhe dëshmi të temperaturave prehistorike siguruar nga burime të tilla sikurse unazat e pemëve.

Hausfather thotë se studimi ofron "një kuptim më të qartë se sa do të ngrohet Toka ndërsa rritet në atmosferë niveli i dioksidit të karbonit".

Ai konfirmon gjithashtu se bota është drejt rrugës së rritjes së ekstreme të nivelit të detit dhe të tjera ndikime të forta klimatike.

“Këto efekte priten nga një rritje e temperaturës përtej 2 gradë celsius. Tashmë temperatura mesatare globale është rritur me rreth 1.2 gradë celsius”, u shpreh ai.

Hausfather deklaroi se ka një numër kritikësh që kanë argumentuar se nuk ka nevojë të shqetësohemi për ndryshimet klimatike sepse toka me siguri nuk është shumë e ndjeshme ndaj dioksidit të karbonit, por mendoj se studimi është një përgënjeshtrim shumë i fortë i kësaj dhe e përjashton mundësinë që ne të mund të përfundojmë me vetëm pak ngrohje globale nëse e dyfishojmë emetimin e dioksidit te karbonit.

“Është vërtet e rëndësishme të theksohet se nuk ka nevojë ta dyfishojmë CO2. Në fakt, shpresoj qe jo. Ne kemi bërë përparime në këtë drejtim në vitet e fundit. Studimi thjesht thekson madje fuqishëm nevojën për të zvogëluar emetimin nëse duam të shmangim nivelet e rrezikshme të ngrohjes globale”, u shpreh Hausfather.

Ndërsa Andrew Dressler një shkencëtar që merret me studimin e klimës, në universitetin A&M të Teksasit thotë se shpreson që gjetjet do të nxisin veprime më të forta për të ulur emetimin e gazit karbonik.

“COVID-19 nuk do ta zgjidhë çështjen e ndryshimit të klimës. Në fakt, mësimi që na dha pandemia është se nuk mund ta zgjidhim çështjen e ndryshimit të klimës thjesht duke u thënë njerëzve të konsumojnë më pak. Ajo qe kemi nevojë të bëjmë është qe të ndryshojmë burimet tona të energjisë dhe kjo nuk do të ndodhë vetë. Problemi nuk do të zgjidhe vetë, do të kërkojë veprime nga qeveritë në të gjithë botën dhe nëse mendoni se qeveria nuk duhet të bëjë diçka, atëherë do të kemi ndryshime të mëdha të klimës e për rrjedhojë shumë vuajtje”.

"Mendoj se zgjedhjet që vijnë do të përcaktojnë se si bota do te trajtojë ndryshimin e klimës, e kam fjalën për zgjedhjet amerikane. Mendoj se administrata aktuale nuk i merr seriozisht çështjen e ndryshimit të klimës”, thotë Dressler.

Më 4 nëntor 2019 administrata Trump nisi zyrtarisht procesin e tërheqjes së Shteteve të Bashkuara nga marrëveshja e Parisit për klimën çka që do t'i mundësojë SHBA-së të dalë perfundimisht nga marrëveshja në 4 nëntor 2020, një ditë pas zgjedhjeve presidenciale.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.