Lajme nga bota


Toka ka humbur 28 trilion tonë akull në më pak se 30 vjet. Pasojat mund të jenë katastrofike

Një total prej 28 trilionë ton akulli janë zhdukur nga sipërfaqja e Tokës që nga viti 1994. Ky është përfundimi i shkencëtarëve në Mbretërinë e Bashkuar që kanë analizuar sondazhet satelitore të poleve, maleve dhe akullnajave të planetit për të matur sa mbulim akulli humbi për shkak të ngrohjes globale nxitur nga rritja e emetimeve të gazrave serë.

Shkencëtarët – me qendër në universitetet Leeds dhe Edinburgh dhe University College London – e përshkruajnë nivelin e humbjes së akullit si “mahnitës” dhe paralajmërojnë se analiza e tyre tregon se niveli i detit do të rritet, i shkaktuar nga shkrirja e akullnajave dhe fletëve të akullit dhe mund të arrijë deri në një metër në fund të shekullit.

“Për ta thënë këtë, në çdo kontekst, çdo centimetër i ngritjes së nivelit të detit do të thotë se rreth një milion njerëz do të zhvendosen nga vendet e tyre të ulëta”, tha profesori Andy Shepherd, drejtor i Qendrës së Universitetit të Leeds për Vëzhgimin dhe Modelimin Polar.

Shkencëtarët paralajmërojnë gjithashtu se shkrirja e akullit në këto sasi tani po zvogëlon seriozisht aftësinë e planetit për të reflektuar rrezatimin diellor në hapësirë. Akulli i bardhë po zhduket dhe deti i errët ose toka e ekspozuar nën të po thith gjithnjë e më shumë nxehtësi, duke rritur më tej ngrohjen e planetit.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.