Lajme nga bota


Më shumë viruse do të kalojnë nga kafshët tek njerëzit në të ardhmen

Sipas “Daily Mail”, Sarah Gilbert, personi kryesor që qëndron pas vaksinës Covid-19 të Universitetit të Oksfordit, tha se rritja e numrit të udhëtimeve në botë dhe rritja e popullsisë po rrit rrezikun e shpërthimit të infeksioneve.

Sëmundjet e transmetuara nga kafshët janë bërë më të zakonshme në vitet e fundit për shkak të bujqësisë intensive dhe shpyllëzimit.

Origjina e saktë e Covid-19 aktualisht është e panjohur, por besohet se e ka origjinën tek lakuriqët e natës.

Prof. Gilbert, i tha “The Independent”: “Dendësia më e madhe e popullsisë, udhëtimet e shumta, shpyllëzimet, të gjitha këto gjëra e bëjnë më të mundshme që këto shpërthime të ndodhin dhe pastaj diçka të përhapet”.

Covid-19 ka provuar të jetë sëmundja më vdekjeprurëse dhe ngjitëse, pasi ka marrë jetën e 850,000 njerëzve në mbarë botën dhe ka infektuar më shumë se 25 milion.

Por shembuj të tjerë të viruseve vdekjeprurës përfshijnë: Ebolën, e cila e ka origjinën nga majmunët; MERS, e cila u shfaq tek devetë; virusin e Nilit Perëndimor të shkaktuar nga mushkonjat. Çdo vit dy milion njerëz, kryesisht në vendet e varfra, vdesin nga këto viruse.

Sipas një raporti të publikuar nga Kombet e Bashkuara në korrik, numri i shpërthimeve të infeksioneve të tilla do të vazhdojë të rritet nëse nuk bëhet diçka për të mbrojtur jetën e egër.

Shkatërrimi i habitateve të kafshëve i detyron ato të jenë më afër me njerëzit, duke rritur rrezikun e transmetimit të sëmundjes.

Ndryshimi i klimës mund të kontribuojë gjithashtu, duke shkaktuar përmbytje që do t’i dëbojnë kafshët nga shtëpitë e tyre.

Mënyra kryesore e transmetimit të viruseve midis mjedisit dhe njerëzve është përmes gjuetisë dhe ngrënies së kafshëve të egra ose ekzotike.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.