Lajme nga bota


Bimët e rralla që “rrjedhin” nikel / Studiuesit: “Fshihen” në…

Bimë të rralla dhe të vlefshme që natyrshëm "nxjerrin" sasi të mëdha nikeli mendohet të fshihen në pyjet e Indonezisë - por është një garë për t'i zbuluar ato para se të zhduken.

Gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, Aiyen Tjoa ishte duke eksploruar një qytet të vogël minerar Sorowako në zemër të ishullit indonezian Sulawesi. Sorowako dikur kishte qenë një shtëpi e shumëllojshmërisë së madhe të bimëve, dhe shumica e tyre nuk u gjetën askund tjetër. Por më pas qyteti i vogël u bë qendra e një prej zonave më të mëdha të minierave të nikelit në botë, me vetëm një kompani që nxirrte 5% të furnizimit global të nikelit.

Kur Tjoa, një biolog i tokës dhe lektor në Universitetin Tadulako në Sulawesi Qendrore, mbërriti në Sorowako në 2004, shumica e bimësisë së harlisur ishte pastruar tashmë për miniera, duke lënë tokë djerrë dhe rrugë me pluhur në vend të saj.

Por disa shkurre dhe pemë të reja mbijetuan. Në atë kohë, Tjoa ishte e etur për të gjetur ato bimë të rralla që po adaptoheshin mirë në mjediset e tyre të reja, të pasura me nikel. Këto, arsyetoi ajo, mund të ishin "super bimë" të afta për të marrë nivele të larta nikeli nga toka dhe për ta ruajtur atë në sasi çuditërisht të larta. 

Bimët që Tjoa po kërkonte njihen si hiper-akumulues të nikelit - një grup bimësh të rralla në gjendje të përqendrojnë të paktën 1,000 mikrogramë nikel për 1gramë gjethe të tharë.

Shumica e bimëve tërheqin sasi të vogla të metaleve të rënda për të aktivizuar disa enzima të rëndësishme dhe nikeli është i nevojshëm për të aktivizuar një proces vendimtar për procesin e lulëzimit të bimëve.

Por edhe pak nikel mund të helmojë dhe të vrasë shumicën e bimëve. Hiper akumuluesit e nikelit, megjithatë, kanë evoluar aftësinë për t'i bërë ballë kësaj duke lidhur metalin brenda mureve të qelizave të tyre ose duke e ruajtur atë në vakuolët e tyre - një organel ruajtëse brenda qelizës, thotë Tjoa. Ata kryesisht ruajnë nikelin në lastarët, gjethet, rrënjët ose lëngun e tyre.

Megjithatw, studiuesit besojnë se shumë hiper-akumulues të mundshëm mund të zhduken në pastrimet e shpejta të tokës përpara se të zbulohen.

Midis 1990 dhe 2018, Sulawesi humbi gati 19% të mbulesës së saj pyjore. "Ne kemi humbur një shans kaq të madh për të gjetur këto bimë", thotë Tjoa.

Por Tjoa nuk ka hequr dorë nga kërkimi i saj për hiper-akumuluesit. Në Sulawesi-n qendrore, një pyll shiu i pacenuar nga njeriu, shtrihet në toka të pasura me nikel që përbëjnë rajonin malor në rezervën natyrore të Morowali.

Kjo tokë gri, mendohet se është vendi i përsosur për bimët që duan nikel.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.