Lajme nga bota


Jeton vetëm në një vend të botës, kjo breshkë ka arsye të fortë për të qenë e “buzëqeshur”

Një breshkë me një buzëqeshje të përhershme në fytyrë tani ka një arsye të mirë për shprehjen e saj të lumtur pasi është shpëtuar nga zhdukja e afërt.

Breshka me çati burmeze ka sy të fryrë, si dhe buzë të ngritura dhe ka gjatësi deri në 30 cm kur të rritet plotësisht.

Numrat e kësaj specie janë rritur mbi 1.000 pas një programi ambicioz të ruajtjes që përfshin 20 vitet e fundit, shkruan “Mail”.

Specia jeton vetëm në sistemet lumore të Mianmarit dhe në vitin 2000 konsiderohej si një kandidat për t’u klasifikuar e zhdukur.

Sidoqoftë, një ekzemplar i gjallë u ble në një treg të kafshëve të egra kineze dhe u hodh në posedim të një koleksionisti breshkash amerikane në fillimin e viteve 2000.

Shpejt më pas, shkencëtarët gjetën një grup të vogël nga breshkat e mbetura teksa bënin kërkime në terren.

Këto ishin të vendosura në lumin Dokhtawady dhe në pjesën e sipërme të Chindwin dhe individët formuan një program të fundit të mbarështimit për të shpëtuar speciet.

Si rezultat, kjo lloj breshke nuk kërcënohet më nga harresa dhe nuk konsiderohet të jetë në rrezik.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.