Lajme nga bota


Bota është nën kërcënimin e një krize ushqimore – Shkak përçarja e zinxhirit të furnizimit, shiu dhe thatësirat si dhe viruset

Një krizë ushqimore po afron në të gjithë botën për shkak të përçarjes në zinxhirët e furnizimit mes pandemisë koronavirus, shiut dhe thatësirave, viruseve që infektojnë bagëtinë dhe një dollari të dobësuar, tha CBNC.

Përgjithësisht nuk ka mungesë të ushqimit në botë, por kostoja e ushqimit po rritet. Sipas KB, në gusht 2020, çmimet e ushqimeve u rritën për muajin e tretë radhazi dhe arritën nivelin e tyre më të lartë që nga shkurti.

Sipas Byrosë së Statistikave të Kinës, çmimet e ushqimeve në PRC në gusht u rritën me më shumë se 11 përqind krahasuar me gushtin e vitit të kaluar.

Shkak ishin ethet afrikane të derrit, e cila uli në mënyrë dramatike numrin e kafshëve në Kinë dhe çoi në një rritje prej 50 përqind të kostos së mishit të derrit. Përveç kësaj, për shkak të motit të nxehtë dhe me shi, çmimet për perime në PRC u rritën me 6.4 përqind, ndërsa kostoja e vezëve u rrit me 11.3 përqind.

Një goditje tjetër për sigurinë ushqimore të shumë vendeve ishte ndërprerja e zinxhirëve të furnizimit gjatë pandemisë së koronavirusit. Fermerët dhe bizneset e vogla kanë pësuar humbje për shkak të pamundësisë për të shitur mallra që prishen.

Përveç kësaj, koronavirusi ka goditur furnizimet e plehrave dhe farërave, si dhe ka kufizuar fluksin e fuqisë punëtore sezonale që siguron të korrat në kohë.

Një kërcënim tjetër për sigurinë ushqimore ishte situata e dollarit në vitin 2020. Kostoja e lëndëve të para për prodhimin e ushqimit përcaktohet zakonisht në dollarë në mënyrë që çmimet të rriten ndërsa dobësohen.

Në fillim të shtatorit, u raportua se dollari ra 11 përqind nga kulmi i tij në vitin 2020. Ekspertët presin që monedha amerikane të zhytet me më shumë se një të tretën kundrejt euros gjatë vitit 2021 dhe të arrijë një nivel që nuk është parë më shumë se një dekadë.

Siç u bë e njohur në gusht të vitit 2020, autoritetet kineze u bënë thirrje banorëve të vendit të ndalonin ushqimin e kotë dhe të fillonin të kursenin në sfondin e pandemisë. Më vonë, botimi amerikan Vice njoftoi se disa qytete në PRC duan të vendosin kufizime në sasinë e ushqimit që njerëzit mund të porosisin në restorante. Masa shoqërohet me një rritje të sasisë së mbeturinave të ushqimit dhe një rritje të çmimeve të ushqimeve. 

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.