Lajme nga bota


Dita Ndërkombëtare e Mbrojtjes së Shtresës së Ozonit

Sot është Dita Ndërkombëtare të Mbrojtjes së Shtresës së Ozonit, e cila mbron Tokën nga pjesa e dëmshme e rrezeve të diellit, duke ndihmuar kështu në ruajtjen e jetës.

Këtë vit, ne festojmë 35 vjet të Konventës së Vjenës dhe 35 vjet të mbrojtjes globale të shtresës së ozonit.

Shtresa e ozonit mbron Tokën nga pjesa më e madhe e rrezatimit ultraviolet të dëmshëm të diellit. Drita e diellit bën të mundur jetën, por shtresa e ozonit e bën jetën ashtu siç e dimë të mundur.

Kur shkencëtarët që punuan në fund të viteve 1970 zbuluan se njerëzimi po krijonte një vrimë në këtë mburojë mbrojtëse dhe ata ngritën alarmin.

Vrima – e shkaktuar nga gazrat që shkatërrojnë ozonin (ODS) të përdorura në aerosole dhe ftohje, të tilla si frigoriferë dhe kondicionerë – po kërcënonte të rrisë rastet e kancerit të lëkurës dhe kataraktit dhe të dëmtojë bimët, të korrat dhe ekosistemet.

Përgjigjja globale ishte vendimtare. Në vitin 1985, qeveritë e botës miratuan Konventën e Vjenës për Mbrojtjen e Shtresës së Ozonit. Sipas Protokollit të Montrealit të Konventës, qeveritë, shkencëtarët dhe industria punuan së bashku për të shkurtuar 99 për qind të të gjitha substancave që shkatërrojnë ozonin.

Falë Protokollit të Montrealit, shtresa e ozonit po shërohet dhe pritet të kthehet në vlerat e para 1980 deri në mes të shekullit.

Në mbështetje të Protokollit, amendamenti i Kigalit, i cili hyri në fuqi në 2019, do të punojë drejt zvogëlimit të hidrofluorokarbonit (HFCs), gazrave serë me potencial të fuqishëm të ngrohjes së klimës dhe dëmtimit të mjedisit.

Në këtë vit të pandemisë së koroonavirusit që ka sjellë vështirësi të tilla sociale dhe ekonomike, mesazhi i traktateve të ozonit për të punuar së bashku në harmoni dhe për të mirën kolektive është më i rëndësishëm se kurrë.

Slogani i ditës, ‘Ozoni për jetën’, na kujton se jo vetëm që ozoni është thelbësor për jetën në Tokë, por që ne duhet të vazhdojmë të mbrojmë shtresën e ozonit për brezat e ardhshëm.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.