Lajme nga bota


Ndotja e Planetit/ 1% e njerëzve më të pasur në botë ka rritur me 15 % sasinë e CO2. E barabartë me gjysmën e pjesës më të varfër të saj

10% e njerëzve më të pasur në botë ishin përgjegjës për më shumë se gjysmën e emetimeve kumulative të karbonit në çerek shekullin deri në 2015, sipas vlerësimeve të reja.

Oxfam International dhe Instituti i Mjedisit në Stokholm e bënë pretendimin në një raport të ri botuar në 21 shtator.

Sipas raportit thuhet se kriza e klimës po drejtohet nga akumulimi i CO2 në atmosferë me kalimin e kohës, që do të thotë se rënia e ndotjes gjatë bllokimeve të koronavirusit nuk ka gjasa të bëjë një ndryshim të madh.

Duke parë periudhën 1990-2015, raporti pretendon se 10% më i pasur në botë ishte përgjegjës për 52% të emisioneve kumulative.

Ndërkohë, 1% më i pasur prodhoi 15% të CO2. Kjo është më shumë se dyfishi i 7%, gjysma më e varfër e popullsisë së planetit, sipas vlerësimeve.

Ndërsa bllokimet e koronavirusit kanë dhënë një lehtësim, ata llogaritën se buxheti global i karbonit me 1.5 do të shterohet plotësisht deri në 2030.

“Pabarazia është e tillë që vetëm 10% më i pasur vetëm do ta zbrazë atë vetëm disa vjet më vonë, edhe nëse emetimet e të gjithë të tjerëve bien në zero nesër,” shkruhej në raport.

“Njerëzit e varfër dhe të margjinalizuar që tashmë po luftojnë me ndikimet klimatike dhe gjeneratat e ardhshme” janë identifikuar si dy grupet që preken më shumë nga kjo padrejtësi, vuri në dukje Oxfam, ndërsa ishin “ata më pak përgjegjës për krizën e klimës”.

Transporti është një shkak kryesor, sipas raportit. Udhëtimet ajrore dhe tokësore përbënin më shumë se gjysmën e emisioneve totale të CO2 për 1% më të pasur të BE-së.

Raporti rekomandon qeveritë të zbatojnë taksat e pasurisë, t’i japin fund statusit pa taksa të karburantit të avionëve, të investojnë për të përmirësuar efikasitetin e energjisë dhe strehimin duke siguruar që përfitojnë gratë dhe grupet me të ardhura të ulëta dhe të margjinalizuara.

“Edhe kur teknologjitë e rinovueshme bëhen një pjesë e zbatueshme e së ardhmes sonë të energjisë, buxheti global i karbonit mbetet një burim i çmuar natyror. Politikat tona socio-ekonomike dhe klimatike duhet të hartohen për të siguruar përdorimin e tij më të drejtë”, shkruajnë Instituti i Mjedisit në Stokholm në raportin e përbashkët kërkimor.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.