Lajme nga bota


A është alga pambuku i ri? – Dizajni i ardhshëm: Çfarë mund të bëjnë rrobat ‘e gjalla’ për të thithur emetimet e karbonit

Projektuesi kanadez-iranian Roya Aghighi dëshiron që ju të imagjinoni se këmisha juaj është e gjallë. Aghighi shpreson se ne mund të zhvillojmë një marrëdhënie më intime me modën – duke i trajtuar rrobat si qenie të gjalla që kanë nevojë për ndihmën tonë për të mbijetuar.

“Ju nuk do të hidhni rrobat tuaja në cep të dollapit tuaj ose në lavatriçe”, tha ajo për CNN. “Do të ndryshojë menjëherë mënyrën se si mendoni për veshjen tuaj.”

Eksperimenti i mendimit të Aghighi nuk është aq i largët sa mund të duket.

Duke punuar me një grup shkencëtarësh në Universitetin e British Columbia (UBC), ajo ka shpikur një pëlhurë të gjallë, të bio-degradueshëm të quajtur Biogarmentry. Bërë nga algat, tekstili i biofabrikuar më pas fotosintetizohet, duke pastruar kështu ajrin përreth tij.

UBC pretendon se është tekstili i parë i gjallë dhe fotosintezues dhe e ka modeluar materialin në një veshje të tejdukshme, si mantel. Ndërsa prototipat si këta janë ende në fazat e hershme të kërkimit dhe modelimit, dhe larg prodhimit masiv, ato sfidojnë industrinë e modës të rimagjinojë mënyrat se si mund të zvogëlojë gjurmën e saj kolosale të karbonit përmes pëlhurave alternative.

Mesazhi

Shkallëzimi i qëndrueshëm i prodhimit të pëlhurave me bazë algat do të jetë thelbësor nëse këto veshje do të bëhen baza për modën me emetime negative të karbonit.

Bioteknologjia e algave është një biznes i madh. Përtej botës së modës, ajo është parë si një alternativë për plastikat e poliuretanit – plastika më e zakonshme në botë, e cila përdoret në gjithçka, nga çantat te mobiljet në natyrë – si dhe në pëlhura.

Moda është një nga industritë më ndotëse në botë. Është përgjegjëse për më shumë emetime të karbonit sesa fluturimet ndërkombëtare dhe transporti së bashku, që arrin në 10% të të gjitha gazrave serë të emetuara në të gjithë botën, sipas shifrave nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP).

Konsumatorët amerikanë po blejnë më shumë veshje se kurrë, duke veshur secilin artikull më pak herë dhe duke dërguar pothuajse 70% të rrobave dhe këpucëve të prodhuara çdo vit në deponi, sipas Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA.(CNN)

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.