Lajme nga bota


Rikthehet “Djalli i Tasmanisë” në Australi pas zhdukjes 3 mije vjeçare

“Djajtë Tasmanianë” janë dëgjuar për herë të parë të Australi pas 3.000 vjetësh, pasi një grup i sojit të tyre është lënë i lirë në një park të mbrojtur kombëtar në afërsi të Sidneit.

Bëhet fjalë për marsupialin më të madh mishngrënës në botë, që ishte larguar prej kohësh nga pjesa më e madhe e kontinentit Australian dhe deri më tani janë e vetmja popullatë e egër e mbetur në ishullin e Tasmanisë.

Duket se zhdukja e dingo-ve, qenj që “konkurronin” djajtë e Tasmanisë, u ka dhënë atyre një shans të dytë.

Pastrimi nga dingo-t pritet që jo vetëm të rindërtojë popullatën e egër të marsupianëve, por gjithashtu të ndihmojë në mbrojtjen e specieve të tjera vendase që rrezikoheshin nga grabitqarët. Sipas muzeut Australian, Djajtë Tasmanianë janë me lesh të zi dhe me gjymtyrë të shkurtra.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.