Lajme nga bota


Ky dyqan ju bën të paguani çmimin e produkteve sipas emetimeve të tyre të karbonit në planet!

Etiketat e ushqimit tregojnë tashmë se sa i mirë apo i keq është një produkt për ju. Por e mirë apo e keqe për planetin? Kjo shpesh është shumë më pak e qartë. Tani një numër në rritje i markave po etiketojnë produktet e tyre për të treguar ndikimin e tyre në klimë.

Kompania suedeze e ushqimit Felix është një prej tyre. Për dy ditë në tetor, Felix hapi një dyqan pop-up në Stokholm, ku të gjithë sendet ishin me çmim bazuar në gjurmët e tyre të karbonit. Sa më të mëdha emetimet e tyre, aq më i lartë është çmimi.

Ideja ishte të demonstrohej se sa e lehtë është për blerësit të bëjnë zgjedhje miqësore ndaj klimës kur produktet janë të etiketuara qartë. Secilit klient iu dha një buxhet në “ekuivalente të dioksidit të karbonit” për të blerë ushqime me vlerë një javë.

Ndërsa pop-up ishte një iniciativë e shkurtër për të rritur ndërgjegjësimin, Felix tashmë rendit në faqen e saj të internetit emisionet e gazeve serë që lidhen me të gjitha ushqimet e saj – nga kultivimi i përbërësve te produkti i përfunduar.

Produkteve u jepet një etiketë “gjurmë e ulët klimatike” nëse emetimet e tyre nuk janë më shumë se gjysma e mesatares për ushqimin në Suedi. Menaxheri i marketingut i Felix, Thomas Sjöberg thotë se është e rëndësishme që etiketimi të kuptohet lehtë.

“Ne e dimë që vetëm numrat nuk kanë kuptim për konsumatorët”, thotë Sjöberg. “Për t’i dhënë figurave kuptim, ne kemi krijuar një shkallë klimatike që tregon qartë mesataren aktuale dhe cila gjurmë klimatike është e ulët.”

Një sondazh i porositur nga Carbon Trust, i cili vërteton gjurmët e karbonit të produkteve të ndryshme, zbuloi se dy të tretat e konsumatorëve në Francë, Gjermani, Itali, Holandë, Spanjë, Suedi, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara mbështesin etiketimin e karbonit në produkte . Asnjë qeveri nuk e ka bërë etiketimin si një kërkesë ligjore, sipas Carbon Trust.

Sidoqoftë, etiketat e klimës kanë filluar të ngrihen. Marka zëvendësuese e mishit Quorn prezantoi etiketat klimatike për 60% të vëllimit të produktit në fillim të këtij viti dhe Unilever (UL) së fundmi përcaktoi një plan për të komunikuar gjurmën e karbonit të çdo produkti që shet.

Formulë komplekse

Vlerësimi i gjurmës së vërtetë të karbonit të një ushqimi nuk është i lehtë dhe markat po bashkohen me platforma të specializuara që grumbullojnë të dhëna duke përdorur mjete komplekse të llogaritjes për të përpunuar emetimet në të gjithë zinxhirin e prodhimit.

Oatly llogarit gjurmët e pijeve të saj me bazë tërshëre, nga proceset bujqësore deri në dyqanet ushqimore, me ndihmën e CarbonCloud, një startup i dalë nga kërkimi në Universitetin e Teknologjisë Chalmers, në Suedi.

“Ne kemi zhvilluar një platformë në internet që lejon prodhuesit e ushqimeve të kryejnë vlerësime të hollësishme të klimës pa pasur nevojë që ata të kuptojnë shkencën ose matematikën që qëndron pas saj,” shpjegon CEO i CarbonCloud David Bryngelsson.

Kompanitë si informacioni i hyrjes Oatly, duke përfshirë përbërësit e tyre, përdorimin e energjisë, prodhimin e mbeturinave dhe mënyrën e transportimit të produkteve, dhe vegla e CarbonCloud bën pjesën tjetër.

Si dhe duke përdorur informacionin për të etiketuar produktet e tyre, bizneset mund të shohin se si do të ndryshonte ndikimi i tyre në klimë nëse kalonin furnizuesit ose në energjinë e rinovueshme, për shembull.

CarbonCloud ka bërë vlerësime për qindra produkte dhe marka përfshirë Estrella, Nude dhe Naturli ‘dhe thotë se interesi po rritet me shpejtësi. “Industria po bërtet për këtë – për të marrë informacion të detajuar të besueshëm dhe të lartë me sa më pak punë të jetë e mundur”, thotë Bryngelsson.

Për momentin industria ushqimore nuk ka një qasje të standardizuar për llogaritjen e shifrave të karbonit, por Sjöberg thotë se gjëja më e rëndësishme është t’u japësh konsumatorëve informacionin që aktualisht është në dispozicion. “Në të ardhmen, shpresojmë se do të shohim një bazë të përbashkët për mënyrën se si llogarisim dhe si i etiketojmë produktet”, thotë ai. “Por sa për tani, klima mezi pret”. (CNN)

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.