Lajme nga bota


Grimcat e ajrit të ndotur dëmtojnë shëndetin e trurit, sidomos në moshat e treta.

Studimet tregojnë se rritjet e përkohshme të ndotjes së ajrit mund të dëmtojnë kujtesën në moshat e treta.

Shkencëtarët zbuluan se kujtesa e burrave në moshat e treta ra ndjeshëm, kjo pas rritjes së ndotjes së ajrit gjatë muajit para testimit sipas standardeve për ajrin toksik të vendosur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe rregullatorët kombëtar. Pra,  ekspozimi ndaj grimcave të imëta në ajër, kryesisht nga automjetet rrugore, fabrikat apo dhe industritë, është i dëmshëm jo vetëm për zemrën dhe mushkëritë, por edhe për indet delikate nervore në tru.

Studiuesit në SHBA. dhe Kinë përpiluan rezultate të shumta të testit, nga pothuajse 1.000 burra që jetojnë në zonën e Bostonit të Madh morën pjesë në këtë studim dhe kishin një moshë mesatare 69 vjeç.

Sipas Aging Nature , shkencëtarët përshkruajnë se si nivelet më të larta të PM2.5s deri në katër javë para testimit ishin të lidhura me kujtesën më të dobët për disa nga pyetjet e testimit, duke filluar nga kujtesa e fjalës;  tek kujtesa e numrave dhe rrjedhshmëria verbale. Efekti ishte i qartë edhe kur përqendrimet e PM2.5s qëndronin nën 10 mikrogramë për metër kub, sipas standardit udhëzues të OBSH.

Në mënyrë intriguese, studimi gjeti prova se rezultatet e testeve ishin më pak të prekura nga rritjet afatshkurtra të ndotjes së ajrit nëse burrat po merrnin aspirinë ose ilaçe të tjera anti-inflamatore jo-steroide, të njohura si NSAID.

Studimi lidh dhe ekspozimin e ndotjes së ajrit në fëmijëri me shëndetin e dobët mendor

Ndikimi i ajrit toksik në shëndetin e frymëmarrjes dhe kardiovaskulare është i vërtetuar dhe provat për dëmtimin e trurit po rriten. Studimet kanë lidhur ndotjen e ajrit me inteligjencën e zvogëluar dhe humbjes së kujtesës. Në shkurt, puna e udhëhequr nga Prof. Jamie Pearce në Universitetin Edinburg zbuloi se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit në fëmijëri ishte i lidhur me aftësitë më të dobëta të të menduarit në jetën e mëvonshme .

"Gjetjet vërtet theksojnë ndikimin që ka ndotja e ajrit në shëndetin e njeriut", tha Dr. Joanne Ryan, shefe e neuropsikiatrisë biologjike në Universitetin Monash në Melburn, i cili nuk ishte i përfshirë në punën e fundit. "Rëndësia e këtij studimi është se gjetjet përputhen me një lidhje të mundshme të ndotjes së ajrit në funksionin e trurit dhe ato sugjerojnë se nuk janë shqetësuese vetëm nivelet shumë të larta të ndotjes së zgjatur. Studimi zbuloi se edhe nivelet relativisht të ulëta të ndotjes së ajrit të cilat mund të ndikojnë negativisht në funksionin e kujtesës, dhe për periudha ndoshta të shkurtra kohore. "

"Gjetjet tona nuk sugjerojnë akoma që të gjithë njerëzit e moshuar duhet të jenë në ilaçe anti-inflamatore, sepse këto janë ilaçe me efekte anësore që nuk mund t'i marrim lehtë", tha Andrea Baccarelli, një autor i vjetër në studim dhe profesor i shkencave të shëndetit mjedisor në Universitetin Kolumbia në New York. "Në mënyrë më të hollësishme, zvogëlimi i inflamacionit përmes një diete të shëndetshme, të tilla si më shumë fruta, perime dhe fibra, ose ushtrimi i rregullt fizik, mund të shkojë shumë larg jo vetëm për të na bërë më të shëndetshëm por edhe për të na bërë më elastik ndaj kërcënimeve mjedisore të tilla si ndotja e ajrit ”.

Për të lexuar artikullin e plotë, klikoni këtu.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.