Lajme nga bota


Akullnajat në Gjermani mund të zhduken për dhjetë vite

“Ditët e akullnajave në Bavari janë të numëruara, dhe kjo shumë më herët se sa ishte menduar”, tha Thorsten Glauber, ministri Bavarez i mjedisit, duke theksuar se për dhjetë vjet ato mund të mos ekzistojnë fare.

Bavaria është pjesa e vetme e Gjermanisë ku ka akullnaja. Shkencëtarët më parë parashikuan që akullnajat do të shkriheshin nga mesi i shekullit, por shkrirja është përshpejtuar në mënyrë dramatike në vitet e fundit.

Në Alpet bavareze, ka pesë akullnaja që ndodhen në zonat Zugspitze dhe Berchtesgaden. Ato kanë humbur dy të tretat e vëllimit të tyre dekadën e kaluar.

“Akullnajat nuk janë vetëm një monument i historisë së Tokës në formën e borës dhe akullit, ato janë në të njëjtën kohë një termometër i gjendjes së klimës sonë”, tha Glauber.

Situata nuk është dramatike vetëm në Gjermani. Një studim i botuar në revistën “Nature” javën e kaluar zbuloi se shkrirja e akullnajave e shkaktuar nga ngrohja e klimës është përshpejtuar më tej në 20 vitet e fundit, duke shkaktuar rritjen e niveleve të detit.

Sipas një studimi, akullnajat në të gjithë planetin humbën mesatarisht 267 miliardë ton akull në vit nga viti 2000 deri në 2019-ën, e cila është e mjaftueshme për ta mbajtur Zvicrën të zhytur nën gjashtë metra ujë çdo vit.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.