Lajme nga bota


Shembet formacioni shkëmbor i ‘Harkut të Darvinit’ në ishujt Galápagos

Sipas Top Channel, Harku i Darvinit, formacioni i rrallë shkëmbor në juglindje të ishullit të Darvinit në arqipelagun e Galápagos, është shembur prej erozionit natyral, ka njoftuar sot ministria e mjedisit të Ekuadorit.

Imazhet nga faqja zyrtare e ministrisë tregonin vetëm dy shtyllat shkëmbore të mbetura në ishullin më verior të arqipelagut të oqeanit Paqësor, i cili shtrihet rreth 1,000km larg brigjeve të Amerikës Jugore.

Në postim thuhej: “Ky ishte një event si rezultat i erozionit natyral. Harku i Darvinit ishte pjesë e shkëmbit natyral që dikur ishte pjesë e ishullit të Darvinit. Vendi konsiderohet si një nga pikat më të mira në planet për zhytjet turistike, ku shikohen tufat e peshkaqenëve e specieve të tjera.”

Formacioni kishte marrë emrin e shkencëtarit britanik Charles Darwin, i cili ka vizituar ishujt prej vitit 1835 dhe besohet se ka krijuar aty teorinë e tij të evolucionit pas studimit të zogjve të Galápagos.

Ishujt Galápagos janë pjesë e trashëgimisë botërore të Unesco që prej vitit 1978, teksa flora e fauna është unike dhe pjesë rezervës së biosferës.

Në arqipelag jetojnë rreth 30,000 njerëz, të shpërndarë në katër ishuj të banuar.


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.