Lajme nga bota


Ajsbergu më i madh në botë shkëputet nga Antarktida

Ajsbergu, i njohur si A-76, u pa për herë të parë nga një studiues i Sondazhit Britanik të Antarktikut më 13 maj. Më pas u konfirmua nga Qendra Kombëtare e Akullit e SHBA (USNIC) të nesërmen duke përdorur imazhe nga sateliti Sentinel-1A.

Ajsbergu u shkëput së pari nga skaji perëndimor i Rafit të Akullit Ronne, i cili ndodhet në Detin Ëeddell të Antarktidës, sipas Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) . me një gjatësi prej 89 milje detare me 14 milje detare e gjerë, sipas USNIC, dhe ka një sipërfaqe prej 1,668 milje katrore, sipas Reuters . Për ta thënë këtë në perspektivë, ai është më i madh se sa ishulli spanjoll i Mallorca, me 1,405 milje katrore, dhe shteti i Rhode Island, me 1,034 milje katrore. Alsoshtë gjithashtu pothuajse gjashtë herë më i madh se Neë York City, llogariti HuffPost .

Madhësia e ajsbergut e bën atë më të madhën në botë, sipas ESA, kjo krahasuar dhe me ajsbergun A-23A, i cili gjithashtu po noton në Detin Weddell dhe është rreth 3,880 kilometra katrorë (afërsisht 1,498 milje katrore).

Për të lexuar artikullin e plotë, klikoni EcoWatch.


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.