Lajme nga bota


Klima përbërën një ndër shqetësimet prioritare për çështjet botërore

Ky është kufiri më i ulët, krahasuar me kufijtë e përcaktuar nga Marrëveshja e Parisit për ndryshimin e klimës. Përfundimi vjen nga një raport i botuar nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO). Analiza bazohet në modelimin nga Zyra Met Metro e Mbretërisë së Bashkuar dhe studiuesit e klimës në 10 vende duke përfshirë SH.B.A. dhe Kinën. Në dekadën e fundit, u vlerësua se mundësia që çdo një vit të arrinte kufirin 1.5C ishte vetëm 20%. Ky vlerësim i ri e vë atë rrezik në 40%. 

Leon Hermanson, një shkencëtar i vjetër i Met Office, tha për BBC News se krahasimi i temperaturave të parashikuara me ato të viteve 1850-1900 tregon një rritje të qartë. “Ajo që do të thotë është se po i afrohemi 1.5C, nuk jemi akoma atje por po afrohemi," tha ai, “dhe koha po mbaron ndaj ne duhet të veprojmë tani."

Studiuesit theksojnë se edhe nëse një nga pesë vitet e ardhshme është 1.5C mbi nivelin para-industrial, do të jetë një situatë e përkohshme. Ndryshueshmëria natyrore do të thotë që vitet në vijim mund të jenë pak më të freskëta dhe mund të kalojë një dekadë, dy ose më shumë para se kufiri i 1.5C të kalojë përgjithmonë.

Marrëveshja e Parisit vendosi qëllimin për të mbajtur rritjen e temperaturës mesatare globale në jo më shumë se 2C dhe të përpiqet të mos tejkalojë 1.5C kjo për një periudhë të gjatë sesa një vit të vetëm.

Dr Joeri Rogelj, drejtor në Institucionin kërkimor të Grantham, Imperial College London, thotë se: -“njoftimi 1.5C në Met Office nuk duhet të ngatërrohet me kufirin 1.5C në Marrëveshjen e Parisit". "Synimet e Parisit i referohen ngrohjes globale pra, rritjes së temperaturës së planetit tonë sapo të zbusim variacionet nga viti në vit," shpjegoi ai.

Gjithashtu një raport historik nga paneli i KB për KB në 2018 nënvizoi se si ndikimet e ndryshimit të klimës janë shumë më të rënda kur rritja është më e madhe se 1.5C. Për momentin, parashikimet sugjerojnë që edhe me premtimet e fundit për të ulur shkarkimet e gazrave serë, bota po vazhdon të nxehet deri në 3C.

Sekretari i përgjithshëm i WMO, Prof Petteri Taalas, tha se rezultatet e kërkimit të ri ishin "më shumë sesa thjesht statistika". "Ky studim tregon - me një nivel të lartë të aftësisë shkencore - se ne jemi duke u afruar në mënyrë të matshme dhe të pashmangshme me synimin më të ulët të Marrëveshjes së Parisit mbi Ndryshimin e Klimës," shpjegoi ai.


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.