Lajme nga bota


BE zbulon planin gjithëpërfshirës të ndryshimit të klimës

Një duzinë projekt propozimesh, të cilat ende duhet të miratohen nga blloku i 27 vendet anëtare dhe nga parlamenti i BE, u njoftuan të Mërkurën.

Ato përfshijnë plane për të taksuar karburantin e avionëve dhe për të ndaluar në mënyrë efektive shitjen e makinave me benzinë dhe naftë brenda 20 viteve. Megjithatë këto propozime mund të përballen me vite të tëra negociatash.

Masat ka të ngjarë të rrisin faturat e ngrohjes në banesa, si dhe të rrisin koston e fluturimeve në BE. Ndihma financiare do të jetë në dispozicion për njerëzit për të instaluar izolim dhe për të bërë ndryshime të tjera afatgjata në shtëpitë e tyre.

Kundërshtimi pritet gjithashtu nga disa udhëheqës të industrisë, të tilla si linjat ajrore dhe prodhuesit e automjeteve, si dhe nga vendet anëtare lindore që mbështeten shumë në qymyr.

Masat, të faturuara si plani më ambicioz i BE-së ende për të trajtuar ndryshimin e klimës, janë quajtur Paketa Fit për 55 sepse ato do ta vendosnin bllokun e këtyre 27 vendeve anëtare në rrugën e duhur për të përmbushur qëllimin e tij të vitit 2030, atë të uljes së shkarkimeve me 55% nga nivelet e vitit 1990.

Deri në vitin 2019, BE kishte ulur shkarkimet e saj me 24% nga nivelet e vitit 1990.

Në shtator, Komisioni i BE përcaktoi projektin e tij për arritjen e reduktimit 55% deri në 2030 dhe tha që të paktën 30% e buxhetit afatgjatë të BE-së 1.8 tn (1.64 tn; 2.2 tn $) do të shpenzohej për masat e lidhura me klimën .

Synimet janë pjesë e një përpjekje globale për të trajtuar ndryshimin e klimës duke ulur ndotjen atmosferike, veçanërisht shkarkimet e dioksidit të karbonit (CO2).

Marrëveshja e klimës në Paris, e nënshkruar në 2016, synon të mbajë rritjen globale të temperaturës nën 2C, dhe mundësisht brenda një rritje maksimale prej 1.5C, për të parandaluar efektet më të këqija të ndryshimit të klimës.

Nga 1990 në 2019 BE-ja uli emetimet e karbonit me 24% - tani ajo propozon që të zvogëlohet CO2 me 31% të tjera në vetëm 9 vjet. Kjo është ajo që nevojitet nëse synimi 2050 neto-zero duhet të arrihet.

Skema e tregtimit të shkarkimeve në Evropë gjithashtu do të reformohet për të përfshirë ngrohjen dhe transportin rrugor. Lëndët djegëse fosile të përdorura në transportin detar dhe aviacionin do të përballen me rritje të taksave.

Një nga propozimet më tërheqëse është një taksë kufiri karboni për mallra si çeliku, çimentoja dhe plehrat për të siguruar që industria evropiane, e cila duhet të paguajë për lejet për të përdorur karbon, mund të konkurrojë. Sidoqoftë, propozimi është i diskutueshëm dhe mund të shkaktojë një luftë tregtare me Kinën dhe SH.B.A.

Paketa ambicioze tani do të përballet me muaj negociatash me vendet anëtare, me vendet e varfëra të kujdesshëm ndaj politikave të reja që mund të rrisin kostot për konsumatorët.

Për t’u njohur më tepër mbi artikullin, klikoni BBC News.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.