Lajme nga bota


Për herë të parë reshje shiu në Grenlandë në majën 3,216 metra me temperatura nën zero gradë

Temperaturat në majën e Grenlandës gjatë fundjavës u rritën mbi nivelin e ngrirjes për herë të tretë në më pak se një dekadë. Ajri i ngrohtë nxiti një ngjarje ekstreme të shiut që hodhi 7 miliardë tonë ujë në shtresën e akullit, e mjaftueshme për të mbushur Pishinën Reflektuese në Qendrën Kombëtare në Uashington DC, gati 250,000 herë.

Ishte reshja më e madhe e shiut në shtresën e akullit që kur filloi regjistrimi në 1950, sipas Qendrës Kombëtare të të dhënave të borës dhe të shiut, dhe sasia e masës së akullit të humbur ishte shtatë herë më e lartë se mesatarja ditore për këtë kohë të vitit.

Stacioni i Fondacionit Kombëtar të Shkencës është i vendosur në pikën më të lartë në shtresën e akullit të Grenlandës, ku shkencëtarët mund të vëzhgojnë motin Arktik dhe ndryshimet në akull. Summit Station ose Stacioni i kampit është vendosur gjatë gjithë vitit për të vëzhguar ndryshimet ekstreme që nga viti 1989. Pjesa më e madhe e shiut të fundjavës ra nga bregdeti juglindor i Grenlandës deri në Stacion.

Nga ku shkencëtarët, zbuluan se reshjet u regjistruan në majën 3,216 metra të kapakut të akullit, ku temperaturat janë normalisht nën zero gradë.

Sipas “ The Guardian”, shiu ra në tre ditë jashtëzakonisht të nxehta, gjatë të cilave temperaturat në disa zona tejkaluan mesataren me 18 gradë.

Si rezultat, shkrirja e akullit është vërejtur në pjesën më të madhe të ishullit: fenomeni është vërejtur në një zonë katër herë më të madhe se Mbretëria e Bashkuar.

Deri më tani është vlerësuar se rreth 7 miliardë tonë ujë kanë rënë në të gjithë Grenlandë.

Ndërkohë, për këtë vit korriku është regjistruar si muaji më i nxehtë në Tokë,  pasi shtresa e akullit të Grenlandës përjetoi një nga ngjarjet më të rëndësishme të shkrirjes në dekadën e fundit, duke humbur më shumë se 8.5 miliardë tonë masë sipërfaqësore në një ditë të vetme, e cila ishte e mjaftueshme për të zhytur Floridën në dy centimetra ujë. Ishte shembulli i tretë i shkrirjes ekstreme në dekadën e fundit, gjatë së cilës kohë shkrirja është shtrirë më në brendësi se e gjithë epoka satelitore, e cila filloi në vitet 1970.

Kjo u zbulua nga të dhënat e lëshuara nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike, agjencia federale amerikane që merret me oqeanet dhe klimën.

Sipas sondazheve, temperatura e përgjithshme e regjistruar muajin e kaluar ishte 0.93 gradë Celsius mbi mesataren, duke e bërë këtë korrik muajin më të nxehtë në 142 vjet, që nga sondazhet e para./ Ora News

Ndërsa ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njerëzit ngroh planetin, humbja e akullit është rritur me shpejtësi. Një raport i OKB -së për klimën i lëshuar këtë muaj arriti në përfundimin se djegia e karburanteve fosile çoi në shkrirjen e Grenlandës gjatë dy dekadave të fundit. Një studim i kohëve të fundit i botuar në revistën Cryosphere zbuloi se Toka ka humbur 28 trilionë ton akull që nga mesi i viteve 1990, një pjesë e madhe e të cilave ishte nga Arktiku, përfshirë shtresën e akullit të Grenlandës.

Në vitin 2019, Grenlanda derdhi afërsisht 532 miliardë tonë akull në det. Gjatë atij viti, një pranverë e papritur e nxehtë dhe një valë nxehtësie korriku bëri që pothuajse e gjithë sipërfaqja e shtresës së akullit të fillonte të shkrihej. Niveli global i detit u rrit përgjithmonë me 1.5 milimetra si rezultat./ Balkan Web

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.