Lajme nga bota


Pse ndryshimi i klimës mund të ulë temperaturat në disa vende?

Një studim i publikuar këtë muaj nga Instituti Potsdam zbuloi se sistemi aktual i përmbysjes së qarkullimit meridional të Atlantikut (AMOC) mund të jetë në prag të kolapsit.

Sistemi transporton ujërat e ngrohta të oqeanit nga tropikët, përgjatë bregdetit të Floridës në Oqeanin Atlantik verior. Uji i ftohtë zhytet dhe zhvendoset përgjatë dyshemesë së oqeanit në jug, duke ndihmuar në rregullimin e klimës.

"Kjo është një nga arsyet pse klima në Evropë është aq e këndshme," tha Harold Wanless, profesor i gjeografisë në Universitetin e Miamit, për Yahoo News.

Rrëzimi i sistemit, për të cilin studiuesit kanë arritur në përfundimin se është shkaktuar pjesërisht nga shkrirja e akullit në Arktik, mund të rezultojë në ftohjen dramatike të pjesëve të Evropës dhe Amerikës së Veriut.

Por i ftohti ekstrem në ato vende nuk do të ishte ndryshimi i vetëm. Sistemi aktual është gjithashtu përgjegjës për erën që shtyn stuhitë që kalojnë Atlantikun, e cila nga ana tjetër ndihmon në rregullimin e niveleve të detit. 

Përmbysja e qarkullimit meridional të Atlantikut

"Nëse rrjedha e Gjirit që rrjedh në veri nga tropikët ngadalësohet, ajo rrymë grumbullon në veri ujë. Bimini [në Bahamas], për shembull, është rreth një metër më i lartë [për sa i përket nivelit të detit] sesa në Miami për shkak të rrymës që rrjedh nga veriu, "tha Wanless." Nëse kjo ngadalëson ose ndalon, kjo do të shkaktojë pothuajse një metër rritje të nivelit të ujit këtu. "

Mbyllja e rrymës do të nënkuptonte gjithashtu që uji i ngrohtë në gjerësinë e mesme do të bëhej edhe më i ngrohtë, duke krijuar potencialisht stuhi dhe uragane tropikale.

Në fakt, AMOC ndihmon në rregullimin e modeleve të motit në të gjithë botën.

Është një nga ato ngjarje që nuk duhet të ndodhë, dhe ne duhet të përpiqemi të bëjmë gjithçka për të zvogëluar emetimet e gazrave serë sa më shpejt të jetë e mundur," tha Niklas Boers, autori kryesor i studimit, për Washington Post ./ MCN TV

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.