Lajme nga bota


Heqja e CO2 nga atmosfera: Nis punën impianti më i madh në botë

Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike muajin e kaluar vlerësoi se duhet shfrytëzuar çdo mundësi që redukton sasinë e këtij gazi të lëshuar në atmosferë. Një prej këtyre mundësive, edhe pse modeste, është thithja e dioksidit të  të karbonit të shkarkuar(Direct Air Capture – DAC). Si është e mundur kjo?

Fabrika më e madhe e këtij lloji u hap më datë 8 shtator në Islandë. E operuar nga kompania zvicerane inxhinierike Climeworks, uzina, e njohur si Orca, do të zvogëlojë çdo vit vëllimin e shkarkimeve me një sasi dioksidi karboni ekuivalente me atë që lëshojnë 870 makina. Orca do të rrisë kapacitetin e përgjithshëm global të DAC me rreth 50%, duke i shtuar dhjetëra e më shumë fabrikave më të vogla të ngjashme me të, të cilët tashmë kanë nisur punën në Evropë, Kanada dhe SHBA.

Fabrika përbëhet nga tetë kuti me madhësinë e kontejnerëve të transportit, secila e pajisur me një duzinë ventilatorësh që tërheqin ajrin.

CO2 filtrohet, përzihet me ujë dhe pompohet në puse të thella nëntokësore, ku gjatë disa viteve kthehet në gur. Në këtë mënyrë, ai hiqet  nga qarkullimi në atmosferë dhe nuk ndot mjedisin.

Nisja e Orca-s vjen pas një kontrate 10 milionë dollarësh të Climeworks që u nënshkrua javën e kaluar me gjigantin e sigurimeve Swiss Re. Kompania e sigurimeve në thelb po blinte një vëllim të caktuar të krediteve të kompensuar të karbonit për të “korrigjuar” gjurmën e saj të karbonit. Climeworks nuk e ka zbuluar publikisht çmimin e tij për ton, por një deklaratë për shtyp e Swiss Re e përshkroi atë si "disa qindra dollarë".

Ky model biznesi - shitja e kompensimeve - është mënyra se si Climeworks po i afrohet një problemi kryesor për industrinë e sapolindur DAC: Si të fitoni para.

Alternativa është shitja e CO2 të mbledhur te prodhuesit, të cilët mund ta përdorin atë si lëndë e parë për çimento dhe produkte të tjera, ose për kompanitë e naftës që, për ironi, e përdorin atë si ndihmesë në shpimin e naftës. 

Meqenëse tregu i kompensimit të karbonit, në tërësi, është i mbushur me kompensime të lira dhe të dyshimta, disa kompani mund të jenë të gatshëm të paguajnë, si Swiss Re (dhe Coca Cola dhe Microsoft, gjithashtu klientë të mëdhenj të Climeworks), për një kompensim të madh. Nga ana tjetër, ky kapital do të ndihmojë në shkallën e DAC dhe do të ulë koston; ekspertët parashikojnë se mund të arrijë 150 dollarë për ton në 5-10 vitet e ardhshme.

Orca ka të ngjarë së shpejti të zbehet nga projektet konkurruese në SHBA dhe Skoci që pritet të dalin online në dy vitet e ardhshme. Por edhe atëherë, pa shumë investime publike dhe private, industria do të jetë larg 10 milionë tonëve në vit që Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë thotë se janë të nevojshme deri në vitin 2030./ Quartz

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.