Lajme nga bota


Vëzhgimi / Tetori më i nxehtë në të gjithë historinë ndodhi pikërisht në 2019-ën

Temperaturat mesatare në të gjithë botën për Tetor 2019 ishin më të nxehtat të regjistruara në historinë e këtij muaji. Ky është përfundimi i nxjerrë nga agjencia e BE-së për monitorimin e tokës, ‘Kopernik’.

Tetori 2019 ishte 0.69 ° C më i ngrohtë se mesatarja e muajit nga 1981-2010. Në Evropë, muaji ishte 1.1 ° C më i ngrohtë se tetori mesatar në po të njëjtat periudha.

Shumë vende evropiane panë temperatura mbi mesatare gjatë gjithë muajit, me përjashtim të atyre në veri dhe veri-perëndim të kontinentit, por anomalitë e temperaturës evropiane shpesh janë më të mëdha se ato globale, veçanërisht në dimër.

Temperaturat ishin gjithashtu mbi mesatare në pjesë të mëdha të Arktikut, por pjesa perëndimore e SHBA-së dhe Kanadaja përjetuan temperatura më të ftohta se zakonisht.

Temperatura e tetorit është tashmë 1.2 ° C mbi nivelet para-industriale të përcaktuara nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC), tha agjencia e monitorimit të tokës ‘Kopernik’.

Kjo është afër kufirit ambicioz 1.5 ° C të përshkruar nga marrëveshja e klimës në Paris e cila synon të mbajë ngrohjen midis 1.5 ° C dhe 2 ° C.

Në të vërtetë, ky është muaji i pestë me radhë që ka thyer rekorde ose ka qenë afër prishjes së rekordeve.

Sipas agjencisë ‘Kopernik’, ekspertët pajtohen që të dhënat e temperaturave tregojnë një periudhë të qëndrueshme të temperaturave mbi mesataren nga 2001.

Gjetjet e Kopernikut bazohen në analizat e krijuara nga kompjuteri duke përdorur matjet nga satelitët, anijet, aeroplanët dhe stacionet e motit në të gjithë botën.

Ndërkohë, Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e Sh.B.A.-së (NOAA) njoftoi më herët gjatë vitit, që korriku 2019 ishte muaji më i ngrohtë i regjistruar në 140 vite.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.