Lajme nga bota


Objektivat për klimën, njihuni me vendin e vetëm që është në rrugën e duhur

Nga 36 vendet e vlerësuara, vetëm një komb mori një vlerësim të përgjithshëm të klimës në përputhje me stabilizimin e ngrohjes globale, reduktimin e emetimeve dhe kufizimet për të kontrolluar ndryshimet klimatike në 1.5 ° C të ngrohjes globale, sipas marrëveshjeve të Parisit.

Kjo është Gambia, një shtet i vogël i Afrikës Perëndimore që po ndërmerr hapa për të rritur përdorimin e energjisë nga burimet e rinovueshme. Shtatë vende të tjera - Kosta Rika, Kenia, Maroku, Etiopia, Nepali, Nigeria dhe Britania e Madhe, nuk janë shumë prapa, duke shënuar "mjaft afër", që do të thotë se ato ende mund të sigurohen që të përmbushin objektivin.

"Edhe vendet me qëllime të forta nuk janë kryesisht në rrugën e duhur për t'i arritur ato - thuhet në raportin e Climate Action Traker , një bashkëpunim i dy organizatave shkencore, Climate Analytics dhe NewClimate Institute.

"Ne vlerësojmë se, me rezervat aktuale, emetimet globale do të jenë afërsisht në nivelin e sotëm në 2030, kështu që ne do të lëshojmë dyfishin e asaj që kërkohet për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 ° C".

Analiza vjen vetëm një muaj pas publikimit të paralajmërimit të ashpër nga raporti i gjashtë i Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) dhe në funksion të takimit të ardhshëm të ekspertëve të OKB -së për klimën, i cili do të mbahet në nëntor.

Rezultatet e analizës gjithashtu jehojnë pas valëve historike të nxehtësisë, përmbytje të tmerrshme dhe zjarre të rënda që kanë shkatërruar dhe vazhdojnë të tërbohen në shumë rajone të Evropës dhe Amerikës së Veriut.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.