Lajme nga bota


Vihet në punë “ferma më e madhe lundruese e erës në botë” – Furnizon 50 mijë shtëpi me energji elektrike

Ferma e erës në det të hapur Kincardine është një strukturë me gjashtë turbina, 50 megavat e vendosur në ujërat në brigjet e Aberdeen, Skoci. Instalimi i turbinës për projektin, të cilin Statkraft e përshkroi si “ferma më e madhe e erës lundruese në botë” përfundoi kohët e fundit.

Një marrëveshje për blerjen e energjisë midis Statkraft dhe zhvilluesit Kincardine Offshore Windfarm Ltd, e nënshkruar në vitin 2018, por që tani hyn në fuqi, do të bëjë që të parët të blejnë “të gjithë prodhimin elektrik nga projekti i erës lundruese me një çmim minimal të garantuar për MWh (megavat orë) deri në vitin 2029 .. ”

Sipas Statkraft, e cila është në pronësi të shtetit norvegjez, projekti KOWL do të dërgojë më shumë se 200,000 megavat orë në rrjet çdo vit. Kjo, tha ajo, do të ishte e mjaftueshme për të furnizuar më shumë se 50,000 shtëpi.

“Ky është projekti i parë lundrues në të cilin është përfshirë Statkraft dhe ne presim që të vijojë më shumë,” tha John Puddephatt, menaxheri i Statkraft, në një deklaratë.

Teknologjia, tha Puddephatt, “mund të ndihmojë vendet në të gjithë botën të arrijnë objektivat e tyre të energjisë së rinovueshme.”

Statkraft është një nga disa kompani të mëdha të përfshira me projekte lundruese të erës në det të hapur. Në vitin 2017, një biznes tjetër norvegjez i energjisë, Equinor, hapi Hywind Scotland, një strukturë prej 30 megavatësh që e quan “ferma e parë e erës lundruese në shkallë të plotë në det të hapur”.

Në fillim të këtij muaji, u krijua zyrtarisht një sipërmarrje e përbashkët e përqendruar rreth zhvillimit të një ferme masive lundruese me erë në det në ujërat jashtë Koresë së Jugut.

Shelli i naftës dhe gazit Shell ka 80% të aksioneve në JV, e cila quhet MunmuBaram, me 20% të mbetur të mbajtur nga CoensHexicon.

Në një deklaratë në atë kohë, Shell tha se projekti ishte në “një fazë të vlerësimit të fizibilitetit”. Nëse do të ndërtohej, ferma me erë 1.4 gigavat do të gjendej midis 65 dhe 80 kilometra larg Ulsan, një qytet bregdetar dhe qendër industriale në juglindje të Koresë së Jugut.

Në gusht, u njoftua se RWE Renewables dhe Kansai Electric Power kishin nënshkruar një marrëveshje që do të shihte dy bizneset të studionin realizueshmërinë e një projekti të erës në det të hapur në shkallë të gjerë në ujërat në brigjet e Japonisë.

Turbinat me erë lundruese në det janë të ndryshme nga turbinat e erës në det të hapur që janë të rrënjosura në shtratin e detit. Një avantazh i turbinave lundruese është se ato mund të instalohen në ujëra më të thella në krahasim me ato të fiksuara në fund./ SCAN TV

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.