Lajme nga bota


Toka po e humb shkëlqimin për shkak të ndryshimeve klimatike

Studiuesit besojnë se qytetërimi siç e njohim sot mund të zhduket deri në vitin 2050. Por ngrohja globale mund të ketë pasoja përfundimisht më të paparashikueshme dhe kurioze nga sa mund të prisnim.

Për shembull, një Akademi Kërkimore e Shkencave në Kinë, ka përcaktuar se shkrirja e akullit ka shkaktuar një ndryshim të rrotullimit të Tokës, ndërsa një studim i Universitetit prestigjioz të Harvardit zbuloi se për shkak të çrregullimeve të motit po deformohet korja e tokës.

Në vend të kësaj, hetimi i fundit mbi këtë temë zbuloi se ndryshimi i klimës e ka bërë Tokën më të errët, duke bërë që ajo të humbasë 0.5 përqind të shkëlqimit të saj të reflektuar (albedo) gjatë 20 viteve të fundit. Përcaktimi se ndryshimi i klimës e ka bërë planetin tonë më pak "të ndritshëm" u ndërmor nga një ekip kërkimor ndërkombëtar i udhëhequr nga shkencëtarët e Institutit të Teknologjisë në New Jersey (Shtetet e Bashkuara).

Ndikimi në dritën neto të diellit që arrin në Tokë vjen si pasojë e ndryshimeve periodike në shkëlqimin e Diellit dhe aftësia për të pasqyruar dritën e Tokës.Ndryshimet në albedon e Tokës të vëzhguara nga studiuesit nuk lidheshin me ndryshimet periodike në shkëlqimin e Diellit, kështu që ndryshimet në reflektimin e saj shkaktohen nga diçka në vetë planetin.

Kur kërkonin ndryshime të dukshme në vëzhgimet e tjera që mund të rezultonin në këtë ndryshim në albedo, ekipi iu drejtua satelitëve të NASA-s.

Shkencëtarët, arritën në përfundimet e tyre pasi kombinuan të dhënat e dy analizave të dallueshme: nga njëra anë, variacionet e të ashtuquajturës " tokë ", ku Toka reflekton 30 përqind të dritës së marrë nga Dielli; e nga ana tjetër, matjet e mbledhura nga satelitët e reve të NASA -s dhe Sistemi i Energjisë Rrezatuese të Tokës (CERES), të specializuara në studimin e reve, të cilwt zbuluan një reduktim të reve të ndritshme, reflektuese të ulëta mbi Oqeanin Paqësor lindor në vitet e fundit.

Zbehja e Tokës mund të shihet edhe në aspektin se sa më shumë energji diellore është duke u kapur nga sistemi klimatik i Tokës. Sapo kjo energji e rëndësishme shtesë diellore të jetë në atmosferën dhe oqeanet e Tokës, ajo mund të kontribuojë në ngrohjen globale, pasi rrezet e diellit shtesë janë të së njëjtës madhësi me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu gjatë dy dekadave të fundit, - thanë studiuesit.

Kjo përputhet me gjetjet e një studimi të NASA -s të botuar në qershor, që zbuloi se çekuilibri energjetik i Tokës ishte dyfishuar nga 2005 në 2019.

Kjo do të thotë se më shumë energji po absorbohet nga Dielli sesa reflektohet përsëri në hapësirë, duke e hedhur energjinë e Tokës 'jashtë ekuilibrit' dhe duke ngrohur planetin.

Pabarazia e energjisë pozitive e Tokës është për shkak të rritjes së ndotjes atmosferike në formën e gazrave serë si dioksidi i karbonit (CO2), metani (CH4) dhe ozoni (O3), thonë studiuesit.

Me fjalë të thjeshta, më pak re do të thotë më pak dritë e reflektuar përsëri në hapësirë dhe më shumë rrezatim drite i absorbuar nga oqeani, është një proces që shkakton rritjen e temperaturës së planetit dhe inicion një cikël vicioz të ndryshimit të klimës./Science.fanpage.it

Gjetjet janë botuar në revistën Geophysical Research Letters; Advancing Earth and Space ScienceQëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.