Lajme nga bota


Era dhe dielli mund të plotësojnë 85% të nevojave aktuale të SHBA-së për energji elektrike

Një përzierje e energjisë së erës dhe diellit duhet të jetë e mjaftueshme për të përmbushur shumicën e nevojave aktuale të energjisë në "kombet e përparuara, të industrializuara, sipas studimit.

Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine (UCI), Universiteti Tsinghua i Kinës, Instituti Carnegie për Shkencën dhe Caltech shqyrtuan të dhënat e 39 viteve të kërkesës për orë të energjisë nga 42 vende për të përcaktuar nëse ka burime të mjaftueshme të erës dhe diellit për të përmbushur kërkesat.

Ata zbuluan se sistemet më të besueshme, në të cilat energjia e erës është më e përhapur, mund të plotësojnë nevojat e energjisë në vendet që ata studiuan midis 72 dhe 91 për qind të rasteve, dhe kjo është përpara çdo konsiderate të ruajtjes.

Shtoni kapacitetin për të ruajtur deri në 12 orë energji dhe këto burime të rinovueshme të energjisë mund të plotësojnë ndërmjet 83 dhe 94 për qind të nevojave për orë të energjisë.

Megjithatë, studiuesit vunë në dukje edhe kur burimet e erës dhe diellit mund të furnizojnë mbi 90 për qind të nevojave për energji të një rajoni, do të kishte ende qindra orë në vit ku kërkesa nuk plotësohet.

“Era dhe dielli mund të plotësojnë më shumë se 80 për qind të kërkesës në shumë vende pa sasi të çmendura ruajtjeje ose kapacitet të tepërt gjenerues, që është pika kritike”, tha bashkëautori Steven Davis, profesor i shkencës së sistemit të Tokës në UCI.

“Por në varësi të vendit, mund të ketë shumë periudha shumë-ditore gjatë gjithë vitit, kur një kërkesë do të duhet të plotësohet nga ruajtja e energjisë dhe burimet e tjera të energjisë jo-fosile në një të ardhme me zero karbon.”

Dokumenti sugjeron se do të ishte më e lehtë për vendet më të mëdha më afër ekuatorit që të kalojnë plotësisht në burime të qëndrueshme të energjisë, pasi ato mund të sigurojnë më shumë energji diellore gjatë gjithë vitit.

Gjermania, për shembull, mund të luftojë për të përmbushur shumicën e nevojave të saj përmes erës dhe diellit, pasi është një vend relativisht më i vogël në një gjerësi më të lartë.

Një zgjidhje do të ishte që vendet fqinje të bashkojnë burimet e tyre. "Shumë qëndrueshmëri dhe besueshmëri mund të sigurohet nga një sistem që përfshin burime diellore nga Spanja, Italia dhe Greqia me erë të bollshme të disponueshëm në Holandë, Danimarkë dhe rajonin e Balltikut", tha Dan Tong, asistent profesor i shkencës së sistemit të Tokës në Universitetin Tsinghua.

Shumë vende po zvogëlojnë mbështetjen e tyre në lëndët djegëse fosile, e cila është thelbësore për zbutjen e emetimeve të karbonit dhe kufizimin e ndikimit të ndryshimit të klimës.

Evropa prodhoi më shumë energji elektrike nga burimet e rinovueshme në 2020 sesa nga lëndët djegëse fosile, sipas një raport nga dy institute kërkimore të fokusuara në energjinë e gjelbër./ MCN TV


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.