Lajme nga bota


Portugalia mbylli termocentralin e fundit me qymyr

Termocentrali Pego në pjesën qendrore të vendit ishte emetuesi i dytë më i madh i dyoksidit të karbonit në Portugali, tha në një deklaratë shoqata mjedisore Zero, duke shtuar se mbyllja e burimit më të madh të gazeve serrë është një ditë e rëndësishme për Portugalinë.

Kështu qymyri u hodh nga prodhimi i energjisë elektrike nëntë vjet përpara datës së synuar, pasi Portugalia caktoi 2030 si afatin zyrtar për përfundimin e përdorimit të lëndëve djegëse fosile. Belgjika, Austria dhe Suedia tashmë kanë ndaluar përdorimin e qymyrit në prodhimin e energjisë elektrike, kujton Reuters.

Megjithëse 60 deri në 70 për qind e energjisë elektrike vjen nga burime të rinovueshme, Portugalia ende mbështetet shumë në importet e karburanteve fosile për të përmbushur nevojat e përgjithshme të energjisë. “Tani duhet të sigurohemi që kompanitë e energjisë elektrike të mos zëvendësojnë qymyrin me gaz fosil ose biomasë të paqëndrueshme”, shpjegoi Kathrin Gutmann, drejtoreshë e fushatës në Europe Beyond Coal.

“Natyrisht që nuk është një zgjidhje për të hedhur qymyrin dhe për të kaluar në karburant pak më pak të keq,” tha presidenti i Zero, Francisco Ferreira. “Në vend të kësaj, fokusi duhet të jetë në zgjerimin e shpejtë të kapacitetit tonë të prodhimit të energjisë elektrike nga energjia e erës dhe diellit,” shton Ferreira. Një draft dokument i publikuar nga Reuters në qershor tregoi se BE po shqyrton rregulla më të rrepta për klasifikimin e drurit si një burim energjie të rinovueshme./ BOTA SOT

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.