Lajme nga bota


Shiu do të zëvendësojë borën në disa pjesë të Arktikut

Shiu mund të zëvendësojë reshjet e borës si forma kryesore e reshjeve në pjesë të Arktikut deri në vitin 2060.

Kjo pritet të ndodhë për shkak të ndryshimeve klimatike, transmeton portal arbresh.info

Në studim, studiuesit nga Universiteti i Manitoba krahasuan parashikimet e fundit me rezultatet e modeleve të mëparshme klimatike.

Nivelet e reshjeve janë në rritje në Arktik, pasi rritja e temperaturave globale po shkrin sasi në rritje të akullit, duke shkaktuar kështu lagështi në ajër.

Dihet se rajoni po ngrohet më shpejt se shumica e pjesëve të tjera të globit, duke prodhuar ndryshime të rëndësishme mjedisore në rajon, të cilat vetëm do të përkeqësohen.

Për shembull, një rritje e reshjeve në majë të mbulesës ekzistuese të borës mund të kontribuojë në formimin e më shumë akullit sipërfaqësor, duke ndaluar karibu dhe renë të kërkojnë ushqim.

Ndikimet nuk do të kufizohen vetëm në Arktik, megjithatë, me humbjen e mbulesës së borës që zvogëlon aftësinë e Tokës për të reflektuar rrezet diellore në hapësirë, duke çuar në më shumë ngrohje.

Bazuar në gjetjet, studiuesit po bëjnë thirrje që autoritetet në mbarë botën të prezantojnë politika më të rrepta për zbutjen e klimës.

Duke folur për AFP, Dr Michelle McCrystall, e cila drejtoi studimin, tha: “Ndryshimet do të jenë më të rënda dhe do të ndodhin shumë më herët se sa ishte parashikuar dhe kështu do të kenë implikime të mëdha për jetën brenda dhe përtej Arktikut”.

“Në vjeshtë, për shembull, kur ndodhin ndryshimet më të mëdha, Arktiku qendror mund të kalojë rreth vitit 2070 në grupin e fundit të modeleve”. Kjo, shpjegoi ajo, është si ‘krahasuar me vitin 2090 në grupin e mëparshëm’.

Duke parë se si cikli i ujit në Arktik mund të ndryshojë deri në vitin 2100, studiuesit zbuluan se të gjitha format e reshjeve, përfshirë shiun dhe borën, parashikohen të rriten gjatë të gjitha stinëve si rezultat i ngrohjes globale.

Shiu do të zëvendësojë borën një deri në dy dekada më herët se modelet e mëparshme të treguara në varësi të zonës dhe stinëve të dhëna – një ndryshim i lidhur me rritjen e ngrohjes dhe rënien më të shpejtë të akullit të detit./ Bota Sot

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.