Lajme nga bota


Lëvizja e biokarburanteve së Indonezisë po çon në shpyllëzim

Indonezia u zotua në samitin e fundit të klimës COP26 se emetimet e saj të gazeve serrë do të arrijnë kulmin deri në vitin 2030 dhe më pas do të fillojnë të bien.

Thuhet gjithashtu se do t'i japë fund shpyllëzimit në të njëjtën datë.

Por për të reduktuar emetimet nga sektori i saj i transportit, ajo mbështetet në përdorimin e më shumë biokarburanteve - prodhimi i të cilave mund të çojë në humbjen e tokës pyjore.

Pra, si mund të frenojë emetimet e tij duke përdorur biokarburantet dhe t'i japë fund shpyllëzimit deri në vitin 2030?

Cili është plani i Indonezisë për biokarburantet?

Indonezia është tani prodhuesi i tretë më i madh i biokarburanteve në botë, pas Brazilit dhe SHBA-së, dhe prodhuesi më i madh në botë i bionaftë - një alternativë e biokarburanteve ndaj karburantit të zakonshëm dizel.

Biokarburantet vijnë nga materialet bimore dhe mbetjet shtazore, dhe mund të përdoren për të fuqizuar automjetet ose për ngrohje dhe energji elektrike.

Ato konsiderohen si një alternativë e rinovueshme ndaj lëndëve djegëse tradicionale fosile (thëngjill, benzinë dhe naftë) pasi ato mund të rimbushen më shpejt dhe të çlirojnë më pak gazra serë.

Indonezia prodhon bionaftë nga të korrat, kryesisht vaj palme, dhe politika e qeverisë përcakton që i gjithë karburanti dizel duhet të përmbajë një përzierje prej të paktën 30% bionaftë - për t'u rritur në 50% deri në vitin 2025.

Por marrë së bashku me një rritje vjetore prej 6% të flotës së saj të automjeteve, kjo do të thotë se prodhimi i biokarburanteve do të duhet të rritet me gati 50% gjatë tre viteve të ardhshme për të përmbushur kërkesën.

Kjo do të kërkonte një rritje të konsiderueshme të tokës së përdorur për prodhimin e biokarburanteve, ndoshta deri në 1.2 milion hektarë - në rreth një të katërtën e të gjithë kultivimit të vajit të palmës në vend.

Cili është ndikimi mjedisor i kësaj politike?

Teorikisht, biokarburantet duhet të zvogëlojnë emetimet në krahasim me lëndët djegëse fosile, sepse kur rriten të korrat e biokarburanteve, ato thithin karbonin nga atmosfera i cili më pas çlirohet përmes djegies - që do të thotë se nuk ka rritje neto të emetimeve.

Më pas, të korrat mund të rimbjellen dhe procesi të fillojë përsëri.

Megjithatë, problemet lindin për shkak të pastrimit të tokës, siç është shpyllëzimi, i cili nevojitet për rritjen e këtyre kulturave.

Pyjet janë një nga sistemet më efektive në thithjen e CO2 nga atmosfera, shumë më tepër se të korrat.

Zëvendësimi i tyre me kultura biokarburantesh do të thotë që më pak CO2 absorbohet, dhe kjo çon në një rritje të gazeve serrë - duke kontribuar në ngrohjen globale.

Pra, kur toka e pyllëzuar pastrohet - në krahasim me përdorimin e tokës bujqësore ekzistuese - për të rritur sojë ose vaj palme, mund të përfundojë duke prodhuar më shumë emetime për çdo njësi energjie sesa nafta.

Është e vërtetë që shkalla vjetore e shpyllëzimit ka rënë. Por Indonezia vazhdon të jetë një nga tre vendet kryesore në botë për sasinë e humbjes së pyjeve, kryesisht për shkak të plantacioneve të reja të vajit të palmës./ BBC News

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.