Lajme nga bota


Pilivesat kërcënohen ndërsa ligatinat në mbarë botën zhduken

Shkatërrimi i ligatinave po shkakton rënien e pilivesave në mbarë botën, sipas vlerësimit të parë global të këtyre specieve në përditësimin e sotëm të IUCN Red Lista e Specieve të Kërcënuara™. Rënia e tyre është simptomatike e humbjes së gjerë të kënetave, kënetave dhe lumenjve me rrjedhje të lirë ku ata rriten, të nxitura kryesisht nga zgjerimi i bujqësisë dhe urbanizimit të paqëndrueshëm në mbarë botën.

Me përditësimin e sotëm, numri i specieve në rrezik zhdukjeje në Listën e Kuqe ka tejkaluar 40,000 për herë të parë. Lista e Kuqe e IUCN tani përfshin 142.577 lloje nga të cilat 40.084 janë të kërcënuara me zhdukje.

“Duke zbuluar humbjen globale të pilivesave, përditësimi i sotëm i Listës së Kuqe nënvizon nevojën urgjente për të mbrojtur ligatinat e botës dhe tapiceri të pasur të jetës që ato strehojnë. Globalisht, këto ekosisteme po zhduken tre herë më shpejt se pyjet, "tha Dr Bruno Oberle, Drejtori i Përgjithshëm i IUCN. “Kënetat dhe ligatinat e tjera mund të duken joproduktive dhe jomikpritëse për njerëzit, por në fakt ato na ofrojnë shërbime thelbësore. Ata ruajnë karbonin, na japin ujë dhe ushqim të pastër, na mbrojnë nga përmbytjet, si dhe ofrojnë habitate për një në dhjetë nga speciet e njohura në botë.”

Vlerësimi i pilivesave dhe mizave në botë zbulon se 16% nga 6016 specie janë në rrezik zhdukjeje, pasi zonat e tyre të shumimit të ujërave të ëmbla përkeqësohen gjithnjë e më shumë. Në Azinë Jugore dhe Juglindore, më shumë se një e katërta e të gjitha specieve janë të kërcënuara, kryesisht për shkak të pastrimit të zonave të ligatinave dhe pyjeve tropikale për të krijuar vend për kultura të tilla si vaji i palmës. Në Amerikën Qendrore dhe Jugore, shkaku kryesor i rënies së pilivesave është pastrimi i pyjeve për ndërtime banesash dhe tregtare. Pesticidet, ndotësit e tjerë dhe ndryshimet klimatike janë kërcënime në rritje për speciet në çdo rajon të botës dhe janë kërcënimet më të mëdha për pilivesa në Amerikën e Veriut dhe Evropë.

“Pilivesa janë tregues shumë të ndjeshëm të gjendjes së ekosistemeve të ujërave të ëmbla dhe ky vlerësim i parë global më në fund zbulon shkallën e rënies së tyre. Ai gjithashtu ofron një bazë thelbësore që mund të përdorim për të matur ndikimin e përpjekjeve të ruajtjes, "tha Dr Viola Clausnitzer, bashkë-kryetare e Grupit Specialist të Dragonfly SSC IUCN. "Për të ruajtur këto insekte të bukura, është thelbësore që qeveritë, bujqësia dhe industria të marrin në konsideratë mbrojtjen e ekosistemeve ligatinore në projektet e zhvillimit, për shembull duke mbrojtur habitatet kryesore dhe duke dedikuar hapësirë ​​për ligatinat urbane."

Desmani pireneas (Galemys pyrenaicus), një gjitar gjysmë ujor që gjendet vetëm në lumenj në Andorra, Francë, Portugali dhe Spanjë, është zhvendosur nga i pambrojtur në i rrezikuar. Kjo specie e pazakontë lidhet me nishanet dhe ka një hundë të gjatë, të ndjeshme dhe këmbë të mëdha me rrjetë. Është ndër të fundit të linjës së tij evolucionare; një nga vetëm dy speciet e mbetura desman në botë. Popullsia e desmanit pireneas ka rënë në të gjithë gamën e saj deri në 50% që nga viti 2011, kryesisht për shkak të ndikimeve njerëzore në habitatet e saj. Ndërprerja e rrjedhës së lumenjve dhe ulja e niveleve të ujit si rezultat i ndërtimit të hidrocentraleve, digave dhe rezervuarëve dhe nxjerrja e ujit për bujqësi i bëjnë zona të konsiderueshme jomikpritëse për desmanin, izolojnë popullsinë dhe reduktojnë ndjeshëm gjahun dhe strehën e desmanit. Llojet pushtuese të huaja, peshkimi i paligjshëm duke përdorur helm, rrjeta dhe eksplozivë, thatësira në rritje për shkak të ndryshimeve klimatike, gërmimet e shtretërve dhe brigjeve të lumenjve dhe ndotja e ujit kërcënojnë më tej desmanin. Ruajtja dhe rivendosja e rrjedhës natyrore të lumenjve dhe bimësisë përreth, kontrolli i specieve aliene pushtuese dhe luftimi i ndryshimeve klimatike janë çelësi për rimëkëmbjen e kësaj specie.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.