Lajme nga bota


Kush do të paguajë për dëmet e shkaktuara nga ndryshimet klimatike?

Në shtator 2017, John Mussington u detyrua të evakuonte shtëpinë e tij dhe të linte pas kafshët e tij kur ishulli i vogël i Karaibeve Barbuda godit nga Uragani Irma i kategorisë 5, me shpejtësi 300 km/h.

Tronditja fillestare u përkeqësua kur të gjithë 1800 banorët e Barbados u urdhëruan të evakuoheshin në ishullin e tyre simotër, Antigua, për një muaj. Mussington thotë se kjo e përmbysi plotësisht jetën e tij.

"Kjo ishte më traumatike nga të gjitha, duke u ulur atje në Antigua, duke u shqetësuar për fermat, kafshët dhe bizneset tona në vend që të fillonim rimëkëmbjen," kujton ai. "Unë jam një bletërritës dhe të gjitha kolonitë e mia u rrëzuan - humba biznesin tim, ashtu si shumë fermerë dhe peshkatarë."

E gjithë kultura, identiteti dhe mënyra jonë e jetesës është e lidhur me mjedisin dhe burimet natyrore – John Mussington

"Kur vendet humbasin ishujt e tyre për shkak të rritjes së nivelit të detit dhe ngjarjeve ekstreme, ata po humbasin kulturën dhe traditat e tyre. Nuk ka asnjë përshtatje me këtë," thotë Le-Anne Roper,

Ndërtesat e dëmtuara dhe humbja e vendeve të punës nuk janë viktimat e vetme të ngjarjeve ekstreme të motit të shkaktuara nga ndryshimet klimatike. Nga Barbuda në Fixhi, kultura të tëra janë në rrezik. Por me më shumë ndërgjegjësim, teknologji të reja dhe thirrje të forta për mbështetje ndërkombëtare, këto kombe të vogla ishullore po luftojnë kundër.

Aosis, e cila kryen avokim në negociatat globale të klimës në emër të 39 kombeve të vogla ishullore, ngriti për herë të parë çështjen e humbjes dhe dëmtimit në vitin 1991, menjëherë pasi u themelua, kur bëri thirrje për mbështetje për ishujt që përballen me rritjen e nivelit të detit. Kombet e pasura i kanë rezistuar fuqishëm këtyre thirrjeve, duke këmbëngulur se ndihma humanitare është e mjaftueshme për të trajtuar këtë çështje.

Për 30 vitet e ardhshme, shtetet e vogla ishullore të ulëta dhe vendet e tjera të cenueshme nga klima kanë vazhduar t'u kërkojnë kombeve të pasura që t'i ndihmojnë ata të përballen me ngjarje ekstreme, si valët e të nxehtit, uraganet dhe përmbytjet, si dhe kërcënimet e ngadalta klimatike, si p.sh. detet në rritje. Ata argumentojnë se vendet e pasura duhet të paguajnë për humbjet dhe dëmet e shkaktuara nga klima që po vuajnë, sepse ato janë përgjegjëse për pothuajse 80% të emetimeve historike.

Në bisedimet globale të klimës të Kombeve të Bashkuara në Glasgow në nëntor, vendet në zhvillim luftuan fort për një strukturë të dedikuar për financimin e humbjeve dhe dëmeve, një organ zyrtar i krijuar sipas Konventës Kuadër të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike për të ofruar mbështetje të re financiare për vendet e prekura. Por pakti përfundimtar i Glasgout nuk i referohej financimit të klimës për të adresuar kostot në rritje të humbjeve dhe dëmeve në vendet në zhvillim. Në vend të kësaj, vendet e pasura thanë se do të krijonin "një dialog" për të diskutuar "marrëveshjet për financimin e aktiviteteve për të shmangur, minimizuar dhe adresuar humbjet dhe dëmet".

Në bisedimet për klimën, kryeministrja e Barbados, Mia Mottley u tha udhëheqësve botërorë se t'u kërkosh vendeve në vijën e parë të krizës klimatike, si shtetet e vogla ishullore, të paguajnë për dëmet klimatike është "si t'u kërkosh pasagjerëve të një aksidenti automobilistik të paguajnë për dëmet. në vend të shoferit”.

Vendet e cenueshme thonë se kanë nevojë urgjente për financa dhe mbështetje teknike tani pasi ato tashmë përballen me ndikime vdekjeprurëse klimatike, të cilat do të intensifikohen ndërsa planeti nxehet. Sipas raportit të fundit nga Paneli Ndërqeveritar i OKB-së për Ndryshimet Klimatike (IPCC), "...çdo 0.5C shtesë e ngrohjes globale shkakton rritje të dukshme në intensitetin dhe shpeshtësinë" e ngjarjeve ekstreme si valët e të nxehtit, reshjet e mëdha të shiut dhe thatësirat./ BBC News

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.