Lajme nga bota


Thwaites: Akullnaja e Antarktidës drejt ndryshimeve dramatike

 Shkencëtaret po paralajmërojnë për ndryshime dramatike në një nga akullnajat më të mëdha në Antarktidë, potencialisht brenda pesë deri në 10 vitet e ardhshme.Ata thonë se një seksion lundrues në pjesën e përparme të akullnajës Thwaites që deri më tani ka qenë relativisht i qëndrueshëm mund të "shkëputet si xhami i përparmë makine".

Studiuesit amerikanë dhe britanikë janë aktualisht të angazhuar në një program intensiv studimi në Thwaites për shkak të shkallës së shkrirjes.

Tashmë ajo po hedh 50 miliardë ton akull në oqean çdo vit.

Kjo ka një ndikim të kufizuar në nivelet globale të detit sot, por ka mjaft akull që mbahet në rrjedhën e sipërme në pellgun e kullimit të akullnajave për të rritur lartësinë e oqeaneve me 65 cm - nëse gjithçka do të shkrihej.

Një skenar i tillë "fundi i botës" nuk ka gjasa të ndodhë për shumë shekuj, por ekipi i studimit thotë se Thwaites tani po i përgjigjet një bote që po ngrohet në mënyra vërtet mjaft të shpejta.

"Do të ketë ndryshim dramatik në pjesën e përparme të akullnajës, ndoshta në më pak se një dekadë. Si studimet e publikuara ashtu edhe ato të pabotuara tregojnë në këtë drejtim," tha glaciologu Prof. Ted Scambos, koordinatori kryesor i SHBA për Bashkëpunimin Ndërkombëtar Thwaites Glacier (ITGC). )

"Kjo do të përshpejtojë ritmin (e Thwaites) dhe do të zgjerojë, në mënyrë efektive, pjesën e rrezikshme të akullnajës," i tha ai BBC News. Thwaites është një kolos. Është afërsisht sa madhësia e Britanisë së Madhe, ose Floridës, dhe shpejtësia e daljes së saj është dyfishuar në 30 vitet e fundit.

ITGC ka përcaktuar se si po ndodh kjo. Është rezultat i ujit të ngrohtë të oqeanit që hyn - dhe shkrihet - nën frontin lundrues të Thwaites, ose raftin e akullit siç njihet.

Uji i ngrohtë po e hollon dhe e dobëson këtë akull, duke e bërë atë të ecë më shpejt dhe duke e shtyrë zonën ku trupi kryesor i akullnajës bëhet i gjallë.

Për momentin, skaji kryesor i raftit lindor të akullit është mbërthyer në vend nga një kreshtë nënujore në det të hapur, që do të thotë se shpejtësia e rrjedhës së tij është një e treta e asaj që shihet në sektorin perëndimor të raftit të akullit, i cili nuk ka një kufizim të tillë

Por ekipi i ITGC thotë se rafti lindor ka të ngjarë të shkëputet nga kreshta në vitet e ardhshme, gjë që do ta destabilizojë atë. Dhe edhe nëse fiksimi vazhdon, zhvillimi i vazhdueshëm i thyerjeve në akullin e raftit pothuajse me siguri do ta copëtojë zonën gjithsesi.

"Unë e përfytyroj atë disi të ngjashme me atë xhamin e makinës ku keni disa çarje që përhapen ngadalë, dhe pastaj papritmas kaloni mbi një gungë në makinën tuaj dhe e gjithë gjëja fillon të thyhet në çdo drejtim," shpjegoi Dr. Erin Pettit nga Universiteti Shtetëror i Oregonit.

Zona e prekur është shumë e vogël kur merret parasysh në kontekstin e akullnajës në tërësi, por rëndësia e vërtetë është kalimi në një regjim të ri dhe çfarë do të thotë kjo për humbje të mëtejshme të akullit.

Aktualisht, rafti lindor, i cili ka një gjerësi prej rreth 40 km, lëviz përpara me rreth 600 m në vit. Ndryshimi i ardhshëm i statusit ndoshta do të shohë shpejtësinë e mëposhtme të akullit në rreth 2 km në vit - e njëjtë me shpejtësinë aktuale të regjistruar në sektorin perëndimor 80 km të gjerë.

I financuar së bashku nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës i SHBA-së dhe Këshilli i Kërkimit të Mjedisit Natyror të Mbretërisë së Bashkuar, projekti pesë-vjeçar ITGC po e vë Thwaites nën një shqyrtim të paprecedentë.

Çdo sezon veror të Antarktidës, ekipe shkencëtarësh po hetojnë sjelljen e akullnajës në çdo mënyrë të mundshme. Nga sateliti, në akull dhe nga anijet përballë Thwaites.

Këto ekipe janë në rrugë për sezonin e ri tani, disa në karantinë Covid përpara vendosjes së tyre në fushë.

Një nga projektet për Vitin e Ri do të shohë nëndetësen me ngjyrë të verdhë, e njohur si "Boaty McBoatface" të zhytet nën akullin lundrues të Thwaites për të mbledhur të dhëna për temperaturën e ujit, drejtimin aktual dhe turbulencën - të gjithë faktorët që ndikojnë në shkrirjen.

Automjeti autonom do të shkojë në misione që zgjasin një deri në katër ditë, duke lundruar në rrugën e vet përmes zgavrës nën raft. Ky është me rrezik të lartë pasi terreni në fund të detit është jashtëzakonisht i thyer.

"Është e frikshme. Mund të mos e kthejmë Boaty," pranoi Dr. Alex Phillips nga Qendra Kombëtare e Oqeanografisë në Mbretërinë e Bashkuar.

"Ne kemi bërë shumë përpjekje gjatë vitit të kaluar për të zhvilluar shmangien e përplasjeve për automjetin, për t'u siguruar që ajo të mos përplaset në shtratin e detit. Kemi gjithashtu raste të paparashikuara, në rast të telasheve, mund të ndjekë hapat e saj dhe tërhiqe në siguri."/ BBC News

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.