Lajme nga bota


Bangladesh: Premtime boshe për vende pune dhe siguri energjetike për komunitetet lokale

Ende një ekonomi e brishtë, qeveria e Bangladeshit po hap dyert për korporatat e mëdha me premtime boshe për vende pune dhe siguri energjetike për komunitetet lokale, jeta dhe mjetet e jetesës së të cilëve po shkelen. Industrializimi i zonave të pacenuara si ekosistemi i pasur i Sundarbanëve tashmë ka ndikime të rënda: margjinalizim i komuniteteve që kanë jetuar në harmoni me pyllin për dekada dhe rritje e ndjeshmërisë së vendit ndaj ndikimeve të ndryshimeve klimatike.

Me më shumë kërcënime mbi njerëzit dhe mjedisin në Bangladesh, ka shumë për t'u shqetësuar dhe shumë për të luftuar dhe rezistuar. Popujt dhe komunitetet po tregojnë qëndrueshmëri, fuqi dhe forcë të jashtëzakonshme. Më shumë se kaq, ato po japin shpresë në formën e zgjidhjeve energjetike që përfitojnë si njerëzit ashtu edhe ekosistemet. Ideja për termocentralin bërthamor Rooppur u materializua fillimisht në vitet 1960 dhe megjithëse u harrua pas pavarësisë, projekti u rishfaq në vitet 1970 me mbështetjen e Bashkimit Sovjetik të atëhershëm. Vitet e fundit, Rooppur është shfaqur si një furnizim alternativ me energji për Bangladeshin, rezervat e gazit të të cilit janë gjetur të jenë më të vogla se sa mendohej fillimisht.

Projekti po tërheq shumë para, duke përfshirë financimin dhe teknologjinë nga Rusia dhe një hua prej 14 miliardë dollarësh nga India. Premtimi për vende pune, energji elektrike dhe siguri ushtarake tashmë po zbehet pasi termocentrali do të menaxhohej nga India, duke dëshmuar edhe një herë se ndërsa të gjitha rreziqet përballohen nga popullata vendase, ata nuk do të marrin asnjë nga përfitimet.

Impianti bërthamor është planifikuar gjithashtu në një zonë me popullsi të dendur, ku çdo aksident do të kishte pasoja të paimagjinueshme. Vendi i ndërtimit ka qenë tashmë skena e lëndimeve të punëtorëve pasi qeveria nxiton të përmbushë afatet pavarësisht pandemisë globale Covid-19, duke rritur potencialin për aksidente sapo termocentrali të hyjë në punë.

Në provincën Dinajpur të Bangladeshit verior, termocentrali i qymyrit Barapukuria ka shkatërruar komunitetet dhe ekosistemet lokale për dekada. Blerja e tokës për të ndërtuar termocentralin filloi në vitin 1995 dhe miniera e qymyrit filloi të funksionojë në 2005. Ai prodhon 4000 -5000 ton qymyr në ditë, nga të cilat 2000 ton përdoret nga termocentrali dhe pjesa tjetër u shitet operatorëve të furrave të tullave. Si miniera e qymyrit dhe termocentrali tani po zgjerohen, gjë që vetëm sa do të përkeqësojë problemet e shkaktuara për komunitetet lokale.

Zhvillimet e termocentraleve me bazë qymyri kanë rezultuar në ndotje nga hiri fluturues dhe mungesë uji, duke shkaktuar probleme të shumta shëndetësore dhe duke shkatërruar tokën. Premtimi i vendeve të punës dhe energjisë për komunitetet u zhduk shpejt, duke i lënë vendin shkatërrimit të jetëve dhe mjeteve të jetesës, me qindra ende në pritje të kompensimit për Shoqatën e pakthyeshme të avokatëve mjedisorë të Bangladeshit (BELA/ Miqtë e Tokës Bangladesh) dhe Miqtë e Tokës Ndërkombëtare shkuan në Fshati Lindor Dudhipur për të mësuar rreth ndikimeve me të cilat përballet komuniteti.

Fshatarët nga Dudhipuri Lindor na thanë se pluhuri i hirit fluturues i emetuar nga uzina e qymyrit shkakton probleme shëndetësore, me kushtet e lëkurës dhe syve që prekin edhe më të rinjtë. Mjeku më i afërt është 10 km larg në Phulbari, duke e bërë edhe më të vështirë aksesin në kujdesin shëndetësor. Hiri fluturues gjithashtu varfëron pjellorinë e tokës bujqësore nga e cila komunitetet varen për mbijetesën e tyre.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.