Lajme nga bota


Energjia bërthamore i tremb njerëzit. Kriza klimatike po i jep një tjetër shans

Ruishalme mendon se bota ka nevojë për më shumë ferma me erë dhe panele diellore. Por ajo që ajo dhe kolegët e saj demonstrues duan vërtet, është një angazhim për diçka tjetër: energjinë bërthamore.

"Ne duhet t'i japim kësaj teknologjie një shans," tha anëtari Mothers for Nuclear, duke iu bashkuar dhjetëra të tjerëve që qëndronin me tabela jashtë portës së famshme botërore të Brandenburgut.

Energjia bërthamore është një nga burimet më të besueshme të energjisë me karbon të ulët në dispozicion, por kujtimet e aksidenteve në Fukushima, Çernobil dhe Three Mile Island janë ende të mëdha, duke nxitur skepticizëm dhe frikë dhe duke i penguar investitorët nga financimi i projekteve të reja.

Uzinat bërthamore janë gjithashtu shumë të shtrenjta për t'u ndërtuar. Ndërtimi tenton të harxhojë buxhetin dhe kohën, dhe energjia e erës dhe diellit zakonisht ka dalë më e lirë. Si të ruani në mënyrë të sigurt mbetjet radioaktive që prodhohen është një tjetër dhimbje koke.

Gjermania filloi mbylljen e industrisë së saj bërthamore pas katastrofës së Fukushimës në Japoni të vitit 2011, kur një tërmet dhe cunami shkaktuan një shkrirje të tre reaktorëve në një nga incidentet më të këqija bërthamore të të gjitha kohërave. Të gjashtë reaktorët që ende operojnë në Gjermani duhet të mbyllen deri në fund të vitit të ardhshëm.

Megjithatë, shkalla e krizës klimatike po inkurajon qeveritë dhe investitorët e tjerë që t'i japin industrisë bërthamore një pamje tjetër.

"Ndjenjat tona të brendshme nuk prodhojnë zgjidhje të gatshme," tha ajo, duke shtuar se edhe ajo dikur e konsideronte atë "shumë të rrezikshme", por ndryshoi mendje pasi hulumtoi të mirat dhe të këqijat.

Vendimi i madh i Evropës

Energjia bërthamore aktualisht përbën rreth 10% të prodhimit botëror të energjisë elektrike. Në disa vende, pjesa është edhe më e madhe. Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar prodhojnë afërsisht 20% të energjisë elektrike të tyre nga energjia bërthamore. Në Francë, është 70%, sipas Shoqatës Botërore Bërthamore.

Bota është tani në një udhëkryq bërthamor: ajo mund të rritet si një burim i fortë energjie për të mbajtur të ulët emetimet, ose të hedhë të gjitha paratë e saj pas burimeve të rinovueshme, të cilat janë më të shpejta për t'u ndërtuar dhe më fitimprurëse - por nganjëherë të pakta.

Avokatët theksojnë se energjia bërthamore rrjedh edhe kur dielli nuk shkëlqen dhe era nuk fryn.

"Ne kemi nevojë për burime të rinovueshme që të plotësohen nga një burim energjie i besueshëm, 24/7", tha James Hansen, një shkencëtar klimatik në Universitetin e Kolumbisë, i cili gjithashtu mori pjesë në demonstratën e Berlinit.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar është dakord. Ai mbështet ndërtimin e stacionit të parë të energjisë bërthamore të vendit në më shumë se dy dekada në Anglinë jugperëndimore. Ndërkohë, paketa e infrastrukturës e presidentit amerikan Joe Biden përfshin 6 miliardë dollarë grante për të mbajtur në punë fabrikat e vjetra. Dhe presidenti Emmanuel Macron njoftoi së fundmi se Franca do të fillonte ndërtimin e fabrikave të reja për herë të parë në gati 20 vjet.

Kjo i vë Francën dhe Gjermaninë në mosmarrëveshje me njëra-tjetrën përpara një vendimi vendimtar nga Bashkimi Evropian nëse do të klasifikojë energjinë bërthamore si "të gjelbër" ose "kalimtar" në një listë të diskutueshme të burimeve të qëndrueshme të energjisë që do të zbulohet të mërkurën. Rezultati mund të lëshojë një valë fondesh të reja ose të lërë këtë opsion jashtë. Shefi i klimës i BE-së, Frans Timmermans, së fundmi tregoi se gazi bërthamor dhe ai natyror - i cili përbëhet kryesisht nga metani i gazit serrë - mund të kualifikohen për financim të gjelbër.

"Unë mendoj se ne duhet të gjejmë një mënyrë për të njohur se këto dy burime energjie luajnë një rol në tranzicionin e energjisë," tha ai në një ngjarje të organizuar nga Politico. "Kjo nuk i bën ato të gjelbra, por pranon faktin se të qenit energji bërthamore me zero emetime është shumë e rëndësishme për të reduktuar emetimet dhe se gazi natyror do të jetë shumë i rëndësishëm në kalimin tranzit nga qymyri në energjinë e rinovueshme."

Ndërsa energjia bërthamore prodhon zero emetime kur gjenerohet, uraniumi i nevojshëm për prodhimin e tij duhet të minohet dhe ky proces lëshon gazra serë. Megjithatë, një analizë e Komisionit Evropian doli në përfundimin se emetimet nga energjia bërthamore janë afërsisht të njëjta me energjinë e erës dhe më pak se ato diellore kur merret parasysh cikli i plotë i prodhimit./ CNN News

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.