Lajme nga bota


Planeti Tokë më i nxehtë se kurrë/ Oqeanet thithën nxehtësi sa 7 bomba atomike që shpërthejnë çdo sekondë

Për të gjashtin vit radhazi, hulumtimi i përbashkët i profesorit të inxhinierisë John Abraham të Universitetit të St. Thomas dhe 23 shkencëtarëve nga e gjithë bota zbuloi se, sipas matjeve të tyre, oqeanet e botës janë më të nxehtë se kurrë më parë. “Toka po ngrohet dhe njerëzit janë fajtorët”, tha Abraham. “Ngrohja do të vazhdojë pafundësisht derisa ne të ndërmarrim veprime kolektive për të reduktuar emetimet e gazeve serrë.”

Temperatura e Tokës diktohet nga temperaturat e oqeanit. Sa më shumë u ngrohën oqeanet e botës në vitin 2021 krahasuar me një vit më parë, është përtej asaj që shumica mund të imagjinojnë. Oqeanet thithën nxehtësi sa 7 bomba atomike që shpërthejnë çdo sekondë në 24 orë të ditës në 365 ditë të vitit”, tha ai.

Shkencërisht, të dhënat tregojnë se oqeanet u ngrohën me rreth 14 zetajoule. Një zetajoul është 1,000,000,000,000,000,000,000 xhaul energji. Në vitin 2021, studiuesit zbuluan se 2000 metrat e sipërme në oqeanet e botës thithën 14 Zetajoule më shumë se në vitin 2020, e barabartë me 145 herë prodhimin e energjisë elektrike në botë. Për kontekstin, e gjithë energjia që njerëzit përdorin në të gjithë botën në një vit të vetëm është rreth gjysma e një Zettajoule.

Studiuesit matën oqeanet sepse ata po thithin shumicën dërrmuese të nxehtësisë që lidhet me ngrohjen globale. Në fakt, më shumë se 90% e nxehtësisë së ngrohjes globale përfundon në oqeane. “Më pëlqen të them se ngrohja globale është me të vërtetë ngrohja e oqeanit”,  tha Abraham. “Nëse doni të dini se sa shpejt po ndodh ndryshimi i klimës, përgjigja është në oqeane.”

Oqeanet po thithin pjesën më të madhe të ngrohjes nga emetimet e karbonit. Studiuesit zbuluan, megjithatë, se temperaturat nuk po rriten në mënyrë të njëtrajtshme në të gjithë planetin. Ata zbuluan se ngrohja më e shpejtë është në Oqeanin Atlantik, Indian dhe Paqësorin Verior. “Duke përdorur simulimet e modeleve klimatike, ne lidhim drejtpërdrejt karakteristika të ndryshme të oqeanit me emetimet njerëzore të ndotjes industriale dhe gazeve serrë”,  tha Abraham.

Burimi më i madh i emetimeve të gazeve serrë nga aktivitetet njerëzore në Shtetet e Bashkuara është nga djegia e lëndëve djegëse fosile për energji elektrike, ngrohje dhe transport, sipas Agjencisë Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit. Plani i universitetit St. Thomas përfshin heqjen nga letrat me vlerë publike të çdo kompanie, biznesi kryesor i së cilës është eksplorimi ose nxjerrja e lëndëve djegëse fosile si qymyri, nafta dhe gazi natyror. Gjithashtu do të largohet nga investime të ngjashme të kompanive private në 10 vitet e ardhshme, duke mos bërë asnjë investim të ri në kompanitë e karburanteve fosile.

Abraham tha se ai është krenar që punon në një universitet që “përqafon shkencën e qartë të ndryshimeve klimatike dhe detyrimin për të punuar drejt zgjidhjeve,  nga ulja e emetimeve në kampus, te trajnimi i studentëve për të qenë forca të ndryshimit në të ardhmen”. Ndërsa ndryshimi i klimës është sigurisht një problem, ka gjithashtu mundësi të jashtëzakonshme për të krijuar vende pune me pagesë të lartë në sektorin e energjisë së pastër, tha ai. “Ekonomitë e ardhshme të botës do të ndërtohen mbi teknologjinë e energjisë së pastër. Shën Thomas po luan një rol të rëndësishëm duke pozicionuar studentët tanë dhe kombin tonë për të udhëhequr në këtë hapësirë.”

Për individët, zgjidhjet për të reduktuar gjurmën tonë të karbonit janë po aq të thjeshta sa fikja e dritave kur dilni nga një dhomë, për të udhëtuar me autobus ose biçikletë ose ngarje e automjeteve elektrike. “Rezoluta ime e Vitit të Ri është ndihmoj planetin të ftohet, po bëhet nxehtë këtu dhe nuk ka asnjë shenjë që gjërat do të ndryshojnë së shpejti. Kolektivisht, ne me siguri kemi teknologjinë për të reduktuar gazrat serrë, por ne kurrë nuk kemi treguar vërtet vullnet”, tha Abraham.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.