Lajme nga bota


Raporti i OKB-së për krizën klimatike konfirmon se bota tashmë e ka një zgjidhje, por politika po e pengon.

Një raport i ri nga Paneli Ndërqeveritar i OKB-së për Ndryshimet Klimatike tregon se bota ka zgjidhje ekonomikisht të qëndrueshme për largimin nga karburantet fosile.

 

Bota po shkon drejt niveleve të ngrohjes globale që do të kenë ndikime të pakthyeshme, thotë një raport i ri historik, por ne tashmë i kemi zgjidhjet – e vetmja gjë që na pengon të përfitojmë prej tyre është vullneti politik dhe interesat e status quo-së në lëndët djegëse fosile.

Kapitulli i tretë dhe i fundit i raportit të gjashtë të Panelit Ndërqeveritar të OKB-së për Ndryshimet Klimatike, i publikuar të hënën, tregon sesi burimet e rinovueshme të energjisë si era dhe dielli tashmë janë ekonomikisht të qëndrueshme dhe bëhen më të lira nga dita në ditë.

Por ndërsa fokusi te zgjidhjet i jep raportit një ton optimist, ai shërben gjithashtu si një kujtesë se si politikat mbeten shumë prapa shkencës, teknologjisë dhe madje edhe ekonomisë.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres e quajti raportin "një përsëritje premtimesh të pambajtura" dhe "një dosje turpi, duke kataloguar premtimet boshe që na vendosin në rrugën e duhur drejt një bote të pa jetueshme".

"Juria ka arritur një verdikt, dhe është i mallkuar," tha Guterres. "Ne jemi në një rrugë të shpejtë drejt katastrofës klimatike."

“Nëse bota nuk i forcon politikat e saj ndaj energjisë së rinovueshme, ngrohja globale mund të kalojë pragun 1.5 gradë Celsius për të cilin kanë paralajmëruar shkencëtarët dhe të kalojë 3 gradë deri në fund të shekullit”, thanë shkencëtarët e raportit. Planeti tashmë është rreth 1.1 gradë më i ngrohtë se nivelet para-industriale.

Raporti u publikua teksa pjesa më e madhe e botës përballet me një krizë energjie që i ka rritur çmimet e energjisë. Lufta e Rusisë në Ukrainë ka nxitur gjithashtu disa vende, veçanërisht në Evropë, që jo vetëm të heqin dorë nga eksportet ruse të karburanteve fosile, por edhe t'i zëvendësojnë ato pjesërisht me më shumë energji të rinovueshme./ CNN

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.