Lajme nga bota


Sfungjerët "Zonën e muzgut" të Tasmanisë, të prekur nga valët e të nxehtit detar.

Rezulton se korali nuk është i vetmi organizëm detar që zbardh në ujë të nxehtë.

Shkencëtarët nga Instituti i Studimeve Detare dhe Antarktike të Universitetit të Tasmanisë (IMAS) kanë vëzhguar zbardhjen për herë të parë në sfungjerët që jetojnë në "zonën e muzgut" midis oqeanit të cekët dhe të thellë në brigjet lindore të Tasmanisë.

“Zbardhja është e mirënjohur në koralet tropikale dhe është vërejtur se ndodh në sfungjerët në ujërat më të cekëta tropikale, por studimi ynë tregon se ky fenomen mund të ndodhë edhe në sfungjerët që ndodhen edhe në zonën më të thellë të ujit ,” tha autori kryesor i studimit Dr. Nick Perkins nga IMAS në një deklaratë për shtyp.

Studimi, i botuar në Climate Change Ecology, përdori imazhe bentike për të parë zbardhjen në sfungjerët në formë filxhani. Këto të fundit janë një specie morfo, që do të thotë se kanë një formë unike që është e lehtë për t'u identifikuar. Sfungjerët kanë zakonisht një ngjyrë të kuqe si e verës, por ato zbardhojnë në një vjollcë të bardhë.

Studimi i sfungjerëve është një mënyrë për të vlerësuar ndikimet e krizës klimatike në ekosistemet në rajonin mezofotik të oqeanit, midis 30 dhe 150 metra (afërsisht 98 deri në 492 me këmbë) nën nivelin e detit, sipas The Guardian. Këto ujëra jashtë bregut lindor të Tasmanisë po ngrohen gati katër herë më shumë se mesatarja globale dhe zona përjetoi valë të nxehtit detar në 2015-2016 dhe 2017-2018. Imazhet e sfungjerëve të zbardhur u mblodhën në vitin 2017.

Ekosistemet mezofotike (ME) janë një burim i rëndësishëm i biodiversitetit dhe luajnë një rol të rëndësishëm në ekologjinë e oqeanit, shkruajnë autorët e studimit. Megjithatë, ato nuk kuptohen aq mirë sa ekosistemet më të cekëta, sepse thellësia e tyre i bën ata më të vështirë për t'u studiuar.

"Të kuptuarit se si valët e nxehtësisë detare dhe ngjarjet e tjera ekstreme klimatike po ndikojnë në ekosistemet në ato thellësi është një ushtrim i kushtueshëm, por kaq i rëndësishëm, veçanërisht në rajonin tonë i cili konsiderohet të jetë një 'pikë e nxehtë' globale për ndryshimet klimatike detare," tha Perkins në shtyp. 

Ndërsa studimi gjeti prova se sfungjerët po zbardheshin pas valëve të të nxehtit, por nuk ka asnjë provë që sfungjerët pas këtij ndryshimi, ngordhin. Megjithatë, Perkins i tha The Guardian se ato mund të jenë proverbiale si "kanarina në minierën e qymyrit" që sinjalizon ndikimin e ndryshimeve klimatike në këto ujëra ekologjikisht jetike.

“Përpjekjet e ardhshme duhet të drejtohen drejt një kuptimi më të mirë të kufijve fiziologjikë të kësaj morfospecie në të gjithë gamën e saj dhe studimet e kohës për të ndjekur më nga afër ngjarjet MHW [vala e nxehtësisë detare]”, këshilluan autorët e studimit. “Sfungjerët përbëjnë një komponent të rëndësishëm dhe dominues të ME-ve të buta dhe monitorimi i ndikimeve të ndryshimit të klimës në sfungjerët nëpër këto ekosisteme duhet të jetë një prioritet i vazhdueshëm.”

Nëse ngrohja në rajon vazhdon, ajo mund të kërcënojë speciet unike të Tasmanisë.

"Ndërsa gjërat ngrohen me ndryshimet klimatike gjatë një ose dy shekulli të ardhshëm, shumë nga këto specie më të thella do të lëvizin në jug," tha për The Guardian bashkëautori i studimit dhe profesori i asociuar i IMAS Neville Barrett. "Problemi më i madh është se çfarëdo specie endemike që kemi këtu në Tasmani tani, ato nuk kanë ku të shkojnë ndërsa gjërat ngrohen."/ECOWATCH


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.