Lajme nga bota


Plastika në landfillet amerikane vlen miliarda dollarë – Riciklimi, më i shtrenjtë se prodhimi i plastikës së re

Sipas vlerësimeve të reja nga Departamenti i Energjisë (DOE), një mesatare prej 7.2 miliardë dollarësh plastikë përfundoi në landfille në Shtetet e Bashkuara në 2019.

Kur merrni parasysh koston e prodhimit, marketingut dhe riciklimit të gjithë këtij materiali të padëshiruar, kostoja për ekonominë është e konsiderueshme. Kjo nuk merr parasysh koston mjedisore të ndotjes plastike.

Megjithëse deponitë shpesh konsiderohen si mënyra më e lirë për asgjësimin e mbetjeve, në shumë mënyra kjo është një qasje dritëshkurtër.

Ndërtimi i një sistemi riciklimi mund të kushtojë më shumë fillimisht, por në planin afatgjatë, ekonomia rrethore plastike mund të kursejë para të mëdha, midis 4.5 miliardë dhe 9.9 miliardë dollarë.

Aktualisht, riciklimi i plastikës është më i shtrenjtë se prodhimi i plastikës së re, që do të thotë se nuk ka asnjë nxitje për kompanitë të gërmojnë nëpër deponi për materialet e vjetra.

Pjesa më e madhe e kësaj ndodh sepse produktet e naftës janë më të lira, por liria e tyre fsheh një kosto më të thellë për planetin tonë dhe në fund të fundit ekonominë tonë.

Përafërsisht 44 milionë ton (Mt) mbetje plastike u ricikluan në SHBA në vitin 2019 nga kompani private dhe publike, sipas një analize të fundit nga Departamenti i Energjisë i SHBA.

Kjo është shumë më tepër se shifra e dhënë nga Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit, e cila është rreth 32 milionë tonë mbetje plastike.

Në vitin 2019, studiuesit vlerësojnë se vetëm 5 për qind e gjithë asaj plastike u riciklua. Në të njëjtën kohë, rreth 86 për qind u dërgua në landfill.

“Mbetjet plastike nuk janë vetëm një çështje mjedisore. Është një çështje e menaxhimit të mbetjeve. Është gjithashtu një çështje e përdorimit të tokës, sepse shumë zona po mbyllin deponitë, “thotë analistja e energjisë Anelia Milbrandt e Laboratorit Kombëtar të Energjisë së Rinovueshme të Departamentit të Energjisë të SHBA.

“Çfarë të bëjmë me gjithë këto mbeturina? Duhet të shkojë diku.”

Lënia e tij në një vendgrumbullim është alternativa më e lehtë, por jo vetëm që harxhon para, por edhe një sasi të madhe energjie.

Në vitin 2019, sipas një analize nga Departamenti i Energjisë, mbetjet plastike përbënin afërsisht 12 për qind të të gjithë konsumit të energjisë industriale në Shtetet e Bashkuara.

Prodhimi i polimereve sintetike kërkon prodhimin e lëndëve petrokimike, të cilat janë një burim i rëndësishëm i emetimeve të karbonit.

Riciklimi i vetëm një ton plastikë do të kursente 13.8 fuçi naftë dhe 810 metra kub hapësirë ​​për landfill, sipas vlerësimeve të kaluara.

Në fakt, energjia mesatare “e mishëruar” e plastikës është rreth 100 megaxhaul për kilogram. Kjo është pothuajse katër herë më e madhe se energjia që përmban çeliku, i cili është një nga materialet me energji më intensive për t’u prodhuar.

“Përdorimi i mbetjeve plastike në vend të plastikës së virgjër në produkte krijon mundësi për të kursyer energji dhe për të zvogëluar ndikimin e energjisë së mishëruar,” shkruajnë studiuesit.

Vlerësimet e reja bazohen në 44 studime të përbërjes së mbetjeve në 37 shtete të SHBA-së, që mbulojnë më shumë se 1776 landfille aktive dhe 85 inceneratorë.

Në të gjithë vendin në vitin 2019, mostrat e mbetjeve plastike përbënin gati 14 për qind të të gjitha mbetjeve të ngurta bashkiake.

Në disa shtete, si Kansas, Nebraska dhe Karolina e Veriut, përqindja e mbetjeve plastike në deponitë ishte deri në 18%.

Nga të gjitha produktet e përzgjedhura plastike, pjesa më e madhe binte në kategoritë e filmave, mbështjellësve dhe qeseve plastike. Shishet plastike riciklohen më shpesh.

Shumica e mbetjeve plastike u dërguan në deponi nga shtete me popullsi të dendur si Kalifornia, Teksasi dhe Florida. Ndërsa Nju Jorku dërgoi pjesën më të madhe të mbetjeve plastike në shtetet fqinje për shkak të mungesës së hapësirës.

Autorët e raportit shpresojnë se gjetjet e tyre do të ndihmojnë në nxitjen e ndryshimeve të politikave për të promovuar riciklimin në të gjithë vendin.

Që kur industria kineze e riciklimit ndaloi pranimin e mbetjeve plastike amerikane në vitin 2018, deponitë në SHBA janë grumbulluar me një shkallë alarmante. Plastika e destinuar fillimisht për impiantet e riciklimit dërgohet në vendgrumbullim.

Investimi në teknologjitë e reja të riciklimit mund të ndihmojë në largimin e një pjese të këtyre mbetjeve nga landfillet. Si dhe metoda më të mira klasifikimi për të zgjedhur materialet e riciklueshme në mënyrën më të lirë dhe më efikase.

“Unë besoj se qeveritë vendore dhe zhvilluesit industrialë do të shohin përfitimin e këtij raporti pasi ai do t’u sigurojë atyre informacion për vendimmarrje,” thotë Milbrandt.

Ndërkohë, çdo copë plastike që nuk mund ta ripërdorim është humbje parash, humbje energjie dhe humbje mundësish.”/ scan

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.