Lajme nga bota


Ndryshimet klimatike sfidë për prodhimin e verës – Vështirësitë e vreshtarëve

Me përmbytjet e papritura, thatësirat e zgjatura, ngricat e pranverës dhe stuhitë e çmendura, ndryshimi i klimës ka qenë përgjegjës për shumë korrje të shkatërruara.

Por, një kulturë bujqësore, e vlerësuar pothuajse në mënyrë universale, është veçanërisht e ndjeshme ndaj motit. Vreshtat janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ndryshimit të klimës, sepse u duhen vite për tu krijuar, nga tre deri në katër sezone për të dhënë fryte, dhe të paktën gjashtë vjet për të pasur prodhim me cilësi të lartë.

Shija e verës buron nga mjedisi fizik në të cilin rritet rrushi, një kombinim i gjeologjisë, tokës dhe motit që francezët e quajnë terroir.

Në përgjithësi, rrushi i përdorur për të bërë verë të bardhë të piqet më herët se ato të verës së kuqe, të cilat kërkojnë më shumë kohë dhe sezone më të ngrohta.

Në Europë, ku vreshtat janë kultivuar me shekuj, vreshtarët kanë zhvilluar njohuri të mprehta për rrushin dhe teknikat që japin verën më të këndshme në secilin rajon.

Këta vreshtarë përcaktojnë shtrirjen gjeografike se ku mund të rriten lloje të veçanta të verës. Ata gjithashtu informojnë se kur është momenti i korrjes, kur duhet ambalazhuar dhe si të prodhoni verë me cilësi më të mirë.

Bazuar në vëzhgimin dhe eksperimentimin gjatë shekujve, këto informacione kanë shërbyer si një “libër i verërave” të besueshëm për shumë gjenerata.

Ndryshe nga zonat e nxehta të cilat mund të dëmtojnë cilësinë e rrushit dhe verës, ekspertët e klimës dhe vreshtarisë kanë identifikuar rajone kryesisht me klimë të ftohtë të cilat mund të rivalizojnë rajonin e Francës.

Kjo verë që do të prodhohet nuk do të ketë të njëjtën cilësi por vetëm shpërndarje rajonale të vreshtave dhe verës.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.